Gallery hopping 2014. 05. 07-11.

Heti programajánló

A héten több olyan fiatal képzőművésznek is nyílik kiállítása, akinek még ott van a farzsebében a diákigazolvány, vagy ha nincs, még meleg a helye. A zömében ifjú grafikusokat (és cimborákat) tömörítő 1/1 CsoportJuhász Tamás, Koós Gábor, Molnár Dóra Eszter, Molnár Zsolt, Vera Nimova, Solt András – második alkalommal mutatkozik be a FUGÁban május 8-án 18 órakor. Ugyanebben az időben a Gosztola Kitti „faképeit” magába foglaló Jó fa, jó hely II. című kiállítás elé mond bevezetőt szerzőnk, Szikra Renáta a Liget Galériában. Gosztola finom rajzain olyan ezüstfenyőket, tujákat és fűzfákat ábrázol, amiket az elektromos vezeték miatt hivatalosan meg kellett csonkítani. A kíméletlen gesztust az ábrázolt fa anyagából készült keretek szétvágásával is hangsúlyozza.

Ha sikerült kikerülni megnyitóválasztási dilemmából, akkor a FUGA és a Liget között félúton elhelyezkedő Chimera-Project bázison folytatódhat a csevegés és a művészetélvezet. 19 órától utolsó állomására ér a szlovák fókuszú Interart kiállításprogram a Cséfalvay András és a szlovák művésztrió, a Kassaboys munkáit bemutató A legszélső pályán… című önreflexív kiállítással.

A szlovák-magyar kapcsolatok szálon tovább haladva újabb Dilemmához érkezünk. Németh Ilona 2011-ben az Ernst Múzeum lezárt kiállítóteréhez vezető lépcső fejtette ki először, hogy milyen körülmények alakították az akkor meg nem valósult kiállításának sorsát. Szintén Dilemma címmel jelent meg 2013-ban a két évvel ezelőtti „be-nem-mutatóhoz” kapcsolódó kiadvány, amely folytatja a videóban megkezdett helyzet- és műértelmezést. A könyvet május 7-én délután 4 órakor mutatja be a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kiállítóterében, a re:public Galériában Timár Katalin, művészettörténész, Németh Ilona és Nemes Csaba, képzőművész.

Másnap szintén Pécsett Privát nacionalizmus címmel az Ajánlónkban már megjelent nemzetközi kortárs kiállítás- és programsorozat harmadik állomásához érkezik. Ez és a legutóbb Kassán - Németh Ilona, Juhász R. József és Michal Štofa által kurált, más koncepció mentén - megrendezett bemutató közép-európai perspektívából közelít a nacionalizmus problémájához. Az itt látható munkák az egymás mellett élő kultúrák szimbiózisát, a társadalmi problémák, kulturális konfliktusok megoldásait hangsúlyozzák. A kiállítás május 8-án, csütörtökön 19 órától tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában. Kurátorai ezúttal: Pacsika Márton és Varga Rita.

Szintén hazai és nemzetközi művészek munkái láthatók a Deák Erika Galéria legújabb Papíron című kiállításán. A tizenhárom művész - Bullás József, Gosztola Kitti, IRWIN, iski Kocsis Tibor, Kis Róka Csaba, Magyarósi Éva, Moizer Zsuzsa, Nemes Márton, Svatopluk Mikyta, Pintér Gábor, Szíj Kamilla, Szűcs Attila, Alexander Tinei - műveit a papír médiuma köti össze, a hordozóbeli hasonlóságnak köszönhetően pedig a témaválasztásaikban és az alkotói technikáikban megmutatkozó különbségek még inkább kihangsúlyozódnak. A megnyitó szintén május 8-án 18 órakor van, tovább nehezítve a csütörtök esti desztináció kiválasztását.

Május 9-én három köcsög kerül reflektorfénybe négy óra hosszan a Kisterem Galériában. A Gallery by Night 1991/4 az anno (1991-ben) az FKSE-ben bemutatott projekt remake-je. Gerber Pál koncepciószövege szerint a három alkotó (Gábor Imre, Gerber Pál, Rácmolnár Sándor) tisztában volt „a három köcsög áthallásával, de a köcsög a képzőművészek számára, mint a csendéletek gyakori tárgya, az iskolai rajztanulmányok untig ismert eleme, egyben a képzőművészet groteszk emblémájaként is értelmezhető.” A kiállítást az FKSE egykori munkatársa, Bencsik Barnabás nyitja meg 20 órakor. Éjfélig lehet maradni!

A hétvégén felpörög a XI. kerület. A Bartók Béla út galériasorán, valamint az új életre kapott városrész különböző helyszínein háromnapos ingyenes kulturális eseménysorozat zajlik május 9. és 11. között. Az ELEVEN Design Hétvégén lesz kiállítás, szelfiverseny, gumikesztyű, bicikliváz, betonozás stb. Új közösség épül, ahova minden érdeklődőt és/vagy potenciális tagot várnak.