Ezt nézd! – Közeleg a karácsony

Kereskedelmi galériák, művészeti intézmények és kezdeményezések, műteremházak eseményei várnak minket a héten.

 

Kedden 18:00-kor nyílik az Új Budapest Galéria Lépték című csoportos kiállítása. A Fabricius Anna és Szirtes János performanszával nyíló tárlat kiindulópontja a lépték fogalma. Olyan munkákat láthatunk itt, ahol a művészek ugyanazt a kompozíciót több, különböző változatban is elkészítették. Meddig nevezünk valamit formai kísérletezésnek? Milyen értelmezési lehetőségek rejlenek a méretbeli különbségek mögött? A válaszokat érdemes a február közepéig látogatható Lépték tárlaton keresnünk.

Szerdán 18:00-tól Philip Pocock tart tárlatvezetést az Inda Galériában látható MAUERKRANKHEIT (Faliszony) – A berlini falon innen és túl című kiállításán. A berlini fal lebontása 30. évfordulójának évébe is belenyúló tárlat a művész 1982-ben Cibahachrome anyagra nagyított vintázs fotóiból válogat. Az angol nyelvű esemény ingyenes.


Forrás: facebook.com

Szerdán este 19:00-kor nyílik kiállítás a Viltin Galériában. Tranker Kata Az elmosódó halmazok logikája című egyéni bemutatóján a művész legfrissebb, a törvényszerűségek keresésével foglalkozó munkáit tekinthetjük meg, hiszen az alkotásokon a matematikai modellezés elmélete hétköznapi helyzetekre redukálódik.

Csütörtökön 18:00-kor a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár második emeletén startol az Enyészpontok 3.0. Ahogy a projekt címe is sejteti, az Enyészpontok kezdeményezés immár harmadik éve valósul meg. Idén a felkért kortárs képzőművészek – Albert Ádám, Esterházy Marcell, Schuller Judit Flóra, Szabó Nóra, Szász Lilla és Véri Dániel – a kora Kádár-korszak antiszemitizmusával és zsidó identitásával foglalkoznak. Az eseményen a művészek maguk mutatják be alkotásaikat, majd szakértői reflexiókat és kerekasztal-beszélgetést hallgathatunk a témáról Dr. Kovács András, a Közép-európai Egyetem professzora, Dr. Zombory Máté, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, valamint Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójának részvételével.

Pénteken 17:00-tól startol a Karácsonyi szintezés és műterem megnyitó címre hallgató esemény. Gosztola Kitti és Molnár Zsolt új műtermének megnyitója mellett a Heinrich Udvar második emeleti műtermei mind kinyitják kapujukat, hogy az érdeklődők körülnézhessenek. Sőt, ezen az estén nyílik a 10 éves Küss Mich plakátkiállítása a folyosó végi MŰTŐ galériában – ahol adakozhatunk is annak érdekében, hogy a MŰTŐ továbbra is fennmaradjon.

Pénteken 19:00-kor nyílik új kiállítás a Trafó Galériában. A Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap Julia Crabtree & William Evans, Elena Damiani, Rowena Harris, Adrien Missika és Ana Vaz közös tárlata – a megnyitón a kurátor, Soós Borbála mellett Rowena Harris, Julia Crabtree és William Evans mutatják be a kiállítást. A fiktív, jövőbeli tájra kalauzoló tárlat többek között arra emlékeztet minket, hogy az elkövetett vétkek következtében ma már csak múltbeli hibáink fényében gondolkodhatunk a jövőnkről.


Forrás: facebook.com

A héten az ENA Viewing Space is új kiállítással jelentkezik. December 15-én, szombaton 19:00-kor nyílik Benczúr Emese BRIGHTEN UP című tárlata. A március 24-ig látogatható kiállítás kurátora Bencze Péter. A megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött, amit az [email protected] e-mail címen lehet megtenni.


Forrás: facebook.com