Gallery hopping 2014. 03. 24-30.

Heti programajánló

A múlt héten a fővárosban az első tulipánfa kibomlásával kezdetét vette a nyárelő és vele együtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál is, huszonnégy órás selfie-özönnel folytatódott az ÁTLÁTÁS 2 fotóművészeti kiállítássorozat és vasárnap óta egy rendhagyó emlékmű épülése vette kezdetét civil kezdeményezésre. Eheti programajánlónkat mégis inkább a vidéki kulturális produkciók bemutatásával indítjuk. Nem a kirándulóidő beköszönte miatt.

A napokban adtunk hírt arról, hogy az Artpool Művészetkutató Központ az ellehetetlenülés közelébe került. Bezárása esetén a magyar kulturális élet búcsút mondhat az olyan bemutatóknak is, mint amilyen a Paksi Képtár hatalmas tereit betöltő 1,2, ! ? „Itt jelentkezzen öt egyforma ember″ című kiállítás. Csütörtöktől a magyar konceptuális művészet rövid történetét és hosszú utóéletét követheti nyomon itt a látogató. A március 27-i megnyitón 18 órakor a KAOS CAMPING médiaművész-csoport filmakciója teremti meg a megfelelő atmoszférát a művészettörténeti visszatekintéshez. Még vannak helyek a Budapestről induló ingyenes buszjáraton!

Dunaújvárosba ugyan a mostanában nem visz ingyen fuvar sehonnan, a helyi kortárs művészeti múzeum mindenképpen hálás célpont. Két kiállítás is nyílt itt múlt hét pénteken: A bojtosúszós hal, az élő kövület Roskó Gábor nagy méretű egyvonalasait mutatja be, a nap, éj, egyenlőség pedig kortársa, Várnai Gyula konceptuális munkáit.
 
De - ahogy már a bevezetőben is olvasható - a budapesti programkínálat is erős a héten. A tudományos kísérlet és a performansz műfaji határain billeg az ÁTLÁTÁS 2 eheti projektje. Horváth János és Rácmolnár Milán csütörtökön nyíló bemutatójuk felvezetőjeként egész napos selfie-maratont tartottak saját Instagram-csatornáikon. A túlhajszolt önreprezentációs akció miértjére március 27-én este 7 órakor derül fény az Artbázison.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatából nehéz úgy válogatni, hogy ne maradjunk le valamiről. A Ludwig Múzeumban az André Bretonnal is kapcsolatban állt, Franciaországban élő Riegl Juditnak nyílt kiállítása. A Budapesti Történeti Múzeumba pedig egyenesen Firenzéből érkeztek az Uffizi-képtár magyar önarcképei. Tavaly a témában Fehér Ildikó tanulmánykötetet szerkesztett, a tanulmánykötetről Fáy Miklós pedig recenziót írt. Utóbbi a jobb oldalsávban olvasható ezen a héten.

Eleven emlékmű – az én történelmem címmel közös köztéri műalkotást létrehozva társadalmi mozgalmat indított egy civil csoport Budapesten a Szabadság téren. A bárki által bővíthető mozgó emlékmű az államilag meghatározott szoborállítások körüli viták mellett az egyéni múltakról folytatott közös beszéd helyévé vált vasárnap este. A párbeszéd és az emlékmegosztás ezen a héten tovább folytatódik.

Aki pedig finom borgőzben, pogácsák közt szeretne kultúrélménnyel töltekezni, annak vernissage-on vagy finissage-on a helye. Március 27-én nyílik a Knoll Galériában a street art stíluselemekkel is játszó ígéretes fiatal orosz művész, Ivan Gorshkov Pillanatnyi boldogság című bemutatója. A Liszt Ferenc tértől nem messze, a Deák Erika Galériában pedig még épp utolérhetőek a Bullás József-kiállítás végnapjai.