Ezt nézd! – Budapest, Debrecen és Miskolc

December első hetére csupa kiállításmegnyitót ajánlunk: a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Gyűjteményének kortárs grafikai darabjait bemutató tárlatot, Káldi Katalin solo show-ját a Budapest Galériában, a b24 Galéria művészeti egyetemistákat felsorakoztató tárlatát, valamint a Miskolci Galéria Új Modern Akrobatika-kiállítását.

Kedden 18:00-kor nyílik a Mecénások dicsérete. Kortárs magyar grafika a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményében című kiállítás a Barcsay Teremben. Az egyetem Művészeti Gyűjteménye az elmúlt években több jelentős adománnyal gazdagodott. A kiállítás az új művek jellegéből kiindulva a magyar grafika elmúlt három évtizedéről nyújt átfogó képet, három grafikai műhely köré csoportosítva a műveket: a Váci Grafikai Műhely anyagát egészíti ki a Makói mappákból bemutatott válogatás, illetve König Róbert hagyatékának válogatott kollekciója.

Csütörtökön 18:00-kor a Budapest Galéria is új kiállítással jelentkezik. Káldi Katalin solo show-ja, a A tökéletes hatos a művész elmúlt néhány évben készült olaj- és vászonfestményeiből és gipszöntvényeiből mutat be egy válogatást. A művész rendkívül konzekvensen építkező életműve sok szálon kötődik a radikális festészet és a konceptuális művészet hagyományaihoz – köztük a monokróm tradíció. Nála azonban a monokróm nem iránymutató festészeti elv, hanem a figyelem összpontosításának és a képtér redukálásának leginkább kézenfekvő megoldása.

Pénteken 18:00-kor érdemes Debrecen felé venni az irányt, ugyanis ekkor kezdődik az Új hullám 2. Debreceniek a művészeti egyetemeken című kiállítás megnyitója a b24 Galériában. A 2017-ben útjára indított csoportos kiállítási lehetőség – aminek a középpontjában a különböző művészeti egyetemeken tanuló debreceniek bemutatása és bemutatkozása áll – következő állomásán Antalka Zsófia, Balogh Kristóf József, Éliás Tamás, Fazekas Réka, Fudella Annabella, Gargya Krisztina, Gonda Soma, Kaszás Konrád, Kővári Kamillavirág, Kuzma Eszter Júlia, Nagy Marcell, Nagy Tilla, Papp Írisz, Puskás Melitta Flóra, Roza Adrienn, Sándor János, Szemenyei Zsuzsanna, Szentesi Imre Balázs és Vuk Annamária alkotásai kerülnek bemutatásra.

Szombaton 12:00-kor pedig a Pontos, mint az atomóra című kiállítás megnyitója kezdődik a Miskolci Galériában – az Új Modern Akrobatika (azaz efZámbó István, feLugossy László, Szemző Tibor és Szirtes János) performanszával. A tárlat három, a magyar képzőművészet utóbbi néhány évtizedének történetében megkerülhetetlen alkotó munkáit vonultatja fel: efZámbó István, feLugossy László és Szirtes János. A kiállítás a három művész 1988-ban a Miskolci Galéria egykori helyszínén a Déryné utcában rendezett közös bemutatójának inspirációjára jött létre. Egyszerre idézi fel a harmincegy évvel ezelőtti kiállítást, erősíti meg az alkotókat összefűző évtizedes alkotói-baráti kapcsolatokat, és mutatja be aktuális, kifejezetten erre a helyszínre létrehozott munkáikat, illetve tárgy együtteseiket.

 

Image may contain: 3 people, text
Forrás: facebook.com