Ezt nézd! – Programdús hétfő

Erősnek ígérkezik az eheti hétfő, de azoknak sem kell aggódni, akik csupán a hét második felében fognak tudni kiszakadni a munkából, hogy elmélyüljenek a kortárs kultúrában.

 

Hétfőn a Képző kurátori mesterszakán végző hallgatók a Szarka utca 7-es szám alá szerveztek beszélgetést Az online művészeti újságírás kortárs lehetőségei címmel. A 18.30-kor kezdődő eseményen a Phenomenon magazin képviseletében Hering András, a Négyes Műterem egyetemi online magazintól Léopold Zsanett, az Esterndaze-től Lucia Udvardyova, illetve Schneider Ákos, a Designisso alapítója beszélgetnek arról, hogy mik az online magazinok terén megfigyelhető hazai trendek és milyen stratégiával működhet jól egy ilyen felület?

Szintén hétfőn a PINCE nevű kiállítótérben nyílik Tóth Balázs Máté Memento Boy című tárlata. A művész új sorozatának szereplői olyan kabalák, amelyek a kurrens társadalmi problémákra reflektálnak. A hétfői kiállításon debütáló Memento boy, azaz Meme a magyar emlékmű-állítási tendenciák problémáit igyekszik bemutatni a Szabadság tér emlékezetpolitikai „gócponttá” válásán keresztül.


Zékány Dia   forrás: facebook.com

19:00-kor a Laborban nyílik Zékány Dia Ráközelítés című kiállítása. A „kvázi-csendéleteket“ alkotó művész kiemel egyes tárgyakat, amik univerzálisan kódolható szimbólumokként állnak a munkák fókuszában. A rövid videointerjúkból és festményekből álló anyag személyes történeteteket mond el a kiválasztott és kiemelt tárgyakon keresztül.

Szerdán 18:30-kor a Galamb utcai Hybridart Space-ben nyílik a WERK Akadémia képzőművészeti menedzser szakára járó hallgatók által szervezett Külbecs, belcsiny. Felületi tükröződéseink című csoportos képzőművészeti kiállítás. A Gerhes Gábor, Márta Czene, Lovas Ilona, Mészáros László, Nemes Anna, Turcsány Villő és Verebics Ágnes munkáit bemutató tárlat a következő kérdést teszi fel: mit is jelent számunkra a testünk felületét borító bőrünk?


Magyar akác   forrás: facebook.com

Szerdán, csütörtökön és pénteken 20:00-tól a Trafóhoz közeli külső helyszínen nézhetjük meg Kelemen Kristóf színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész első közös munkáját, a Magyar akác című darabot. A Magyarország legelterjedtebb fájaként aposztrofált akácfa sikertörténetét, annak szimbólum-jellegét feldolgozó előadás egy kertinstallációban játszódik és egy mozgalomról szól, amely akácfa-ültetésekkel kívánja elérni, hogy politikai eszméi gyökeret verjenek.


KisVarsó   forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-tól a Kis Varsó tart tárlatvezetést a Kisterem Galéria Printing Conversation című kiállításán. A művészpáros az elmúlt néhány évben egy a műtárgyat középpontba helyező kutatásba kezdett, amelyben a műveket mint a művész és nyilvánosság közötti kommunikációban alkalmazott eszközt vizsgálják. A kiállításon bemutatott új munkák igyekeznek megkérdőjelezni a hagyományos bemutatási szokásokat, sőt a műtárgy-készítés mítoszát is. Aki személyesen a művészektől szeretne hallani erről a kutatásról, annak ott a helye a tárlatvezetésen.

Pénteken 18:00-kor új kortárs művészeti intézmény nyílik a Dohány és Kazinczy utca sarkán. A digitális művészettel foglalkozó MyMuseum Galéria analóg és digitális műveket egymás mellé soroló nyitó kiállítása, az Outside the box a galéria által képviselt művészek – Martinkó Márk, Murányi Kristóf, Nagy Tibor, Piti Marcell, Rajnai Ákos, szarvas, Szendrő Veronika, Trembeczki Péter és Isabel Val – munkáit mutatja be.

Ugyanezen az estén 18:30-tól ünnepli második születésnapját a Hermina Galéria. A Virágnyelven Katona Kálmánnak című kiállítás az intézmény alapítója, Katona Kálmán emlékének adózik. A ZENEKÉP alkotócsoport – Ádám Zsófia, antalaci, Balogh Máté,Bolcsó Bálint, Csábi Ádám, Dargay Marcell, Gryllus Samu, Gosztola Kitti, Kedves Csanád, Lakatos Áron, Muntag Lőrinc, Nádas Eszter, Nagy Zsófia, Németh András, Peternák Anna, Peternák Zsigmond, Piros Boróka, Rubik Ernő Zoltán, Sándor László, Szabó Ferenc János, Sztipán Orsolya, Tillmann Hanna, Tornyainé Dóry Zsuzsa, Tornyai Péter és Zétényi Tamás – munkáit felvonultató tárlat június 13-ig látogatható.