Altorjay Gábor: Körözött művek. 1967-2017

Kiállítás az ArtPool P60-ban az Off-Biennále Budapest keretében

Kiállítás az ArtPool P60-ban. A megnyitón Altorjay Gábor,  Balla Enikő és Konkoly Gyula beszélget a ’60-as évek alternatív kulturális csoportjairól, a barátság szerepéről, kapcsolatépítésről, a pályakezdés nehézségeiről, lógásról és táncról. Moderál: Szőke Anikó.

(a fotón balról jobbra: Szentjóby Tamás, Altorjay Gábor és Dárday István, Sopot /Lengyelország/ ca 1963)

Változott-e az 1967 és 2017 között eltelt 50 év alatt a pályakezdő művészek helyzete? Mi inspirálóbb, a közeli barátok vagy a Nagy Művészek? Hogyan lehet kapcsolatokat építeni? Mit jelent külföldre menni? Többek közt ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Körözött művek című kiállítás Altorjay Gábor korai munkáin keresztül.

A kiállítás gerincét Altorjay 1967-es Nyugat-Németországba való disszidálása előtt készült, azóta elveszett anyag reprodukciói adják; elsősorban happening- és szamizdatterveket, verseket és személyes leveleket láthat a közönség. Ezekből kirajzolódik a művész már jól ismert Ebéd című happeningjén túli, konzekvensen rendszerkritikus művészeti magatartása, amely már az alkotás korai éveiben is meghatározó volt. A kiállított kéziratokban és dokumentumokban pedig sajátosan manifesztálódik az eredeti és másolat klasszikus problémájából eredő, a kereskedelmi és a kulturális érték közt feszülő ellentét is.

A bemutatásra kerülő anyag kontextusát ezennel nem a hagyományos nyugati művészeti tendenciákkal való párhuzamba állítás adja, hanem a művész szociális hálója, illetve annak tudatos építése határozza meg. Altorjay szerint ugyanis az egyéni akaraton kívül ez a legfontosabb faktora az alkotásnak; egy integráns baráti háló, amely inspirációt, tudást és biztonságot ad még a mindenkori hatalom ellenében is. Kiállítás politikáról, utópizmusról, barátságokról és az individuális elszántságról.

Együttműködő partner: Artpool Művészetkutató Központ
Külön köszönet: Szőke Annamária, Simai Panni
Kurátor: Benedek Kata

Helyszín: Artpool P60 galériájában (Bp., Paulay Ede utca 60.) 

Megnyitó: 2017. október 6. 19.00, 7., 8., 13., 14., 15. 14:00–19:00


Az esemény az OFF-Biennále Budapest programjának része.