Kiállítás a Ma folyóiratról és köréről a Kassák Múzeumban

A Ma című folyóirat és köre egy elképzelt mozgalom valóságos intézményeként jelent meg a magyar kulturális életben az első világháború és a forradalmak Budapestjén, 1916 és 1919 között. Kassák Lajos és művésztársai az „új kultúra” megteremtőiként tekintettek magukra, amelynek ideológiáját nem csupán manifesztumokban, hanem egy sokrétű intézményen keresztül kívánták közvetíteni a társadalom felé. A kiállítás azt mutatja be, hogy Kassák és köre a huszadik század eleji művészeti színtéren milyen kulturális és társadalmi ambíciókkal és kommunikációs technikákkal akarta kijelölni pozícióját a korabeli magyarországi nyilvánosságban.

Elképzelni egy mozgalmat: a Ma Budapesten

Megnyitó: 2016. szeptember 23. (péntek), 18:00 
A kiállítást megnyitja: Balázs Eszter történész 
Megtekinthető: 2016. szeptember 24. – 2017. január 15.

A kiállítás a Kassák Múzeum Kassák Lajos avantgárd folyóiratait bemutató sorozatába illeszkedik, amelynek első része 2015-ben, A Tett indulásának századik évfordulóján, Jelzés a világba: háború ∩ avantgárd ∩ Kassák címmel nyílt meg. A mostani kiállítás szintén korabeli forrásokra, javarészt a Kassák Múzeum gyűjteményére támaszkodva, az első világháború és a forradalmak kontextusában mutatja be a „pesti Ma” működését. A két kiállítás fókusza azonban eltérő, ahogy A Tett és a Ma profilja is különbözött egymástól. Míg A Tett esetében a lap antimilitarista megnyilatkozásait olvastuk össze a korban uralkodó „háború kultúrája” dokumentumaival, addig a Ma esetében egy részben imaginárius, részben ténylegesen létrejött avantgárd művészeti mozgalom intézményesülésének kísérletét vizsgáljuk.

Kurátorok: Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál
Kiállítás design: Rudas Klára
Grafika: Kútvölgyi-Szabó Áron 
Szakmai konzulens: Pacsika Márton
Kutatóasszisztensek: Bagdi Sára, Benedek Kata, Csaba Krisztina, Fuhl Dániel, Galácz Judit, Gucsa Magdolna, Hanzelik Gábor, Márkus Eszter, Miksó Péter, Veress Dániel, Zsuró Zsuzsanna

A kiállítást az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta.
Bővebb információ a kiállításról az alábbi linken érhető el.
Facebook esemény itt.