PRÓFÉTA VAGY MAGA A SÁTÁN – Robert Mapplethorpe: Look at the Pictures

Az első meghatározó, portréfilm az ellentmondásos amerikai fotóművészről, Robert Mapplethorpe-ról 1989-es halála óta. Képeinél már csak élete volt megbotránkoztatóbb. A fotózás és a szexualitás megszállottjaként mindkettőt kielégíthetetlen kíváncsisággal tanulmányozta. Családjának, barátainak és szeretőinek intim vallomásai mellett Mapplethorpe kendőzetlen őszintesége is elénk tárul azokon az újonnan felfedezett, korábban be nem mutatott interjúkon keresztül, amelyek most e filmben hallhatóak lesznek.

A művész intim személyes hangvételű portréját nővére, Nancy, és legifjabb öccse, Edward visszaemlékezései keretezik. Edward Mapplethorpe, maga is művész és fotós, Robert asszisztenseként dolgozott. A dokumentumfilm legprominensebb hangja mégis Robert sajátja. Köszönhetően a számos újrafelfedezett, soha nem hallott interjúnak, ő a film valódi narrátora. Sokkolóan őszinte hangon beszél életéről, szerelmeiről és munkájáról. Az ő szemével nézve ezek szerves egészet alkotnak. „Vallomását” ritka archív felvételek, fotók támasztják alá, melyek által egészen új megközelítésből láthatjuk azt az embert, aki úgy élt, amilyenek képei voltak: feketén és fehéren.

Az eredmény egy különlegesen egyedi monográfia arról az emberről, akinek köszönhetően a fotóművészet megbecsült, gyűjthető művészeti ággá vált a kortárs művészeti piacon. Utolsó kiállítása, a The Perfect Moment kulturális háborút robbantott ki. Halála óta többszáz millió dollárt érő alapítványa sokmillió dolláros támogatást adott a Guggenheim és a Getty Múzeumoknak, hogy fotóművészeti gyűjteményeket vásároljanak meg és gondozzanak.


Forrás: magyarhangya.hu

Mapplethorpe: Look at the Pictures (2016)
SZÍNES, FELIRATOS, AMERIKAI DOKUMENTUMFILM, 109 PERC

  • RENDEZŐ: Fenton Bailey, Randy Barbato

  • ÍRÓ: N/A

  • SZEREPLŐK: Brooke Shields, Debbie Harry, Fran Lebowitz, Paul Martineau, Robert Mapplethorpe

  • OPERATŐR: Huy Truong, Mario Panagiotopoulos

  • ZENE: David Benjamin Steinberg