UP!, azaz a HELIUM Contemporary bemutatkozó kiállítása

Az A38 kiállítóterében nyíló UP!-on a pályakezdő generáció feszegeti saját határait. Fókuszban a Közép-kelet európai létmód sajátosságai és az itt formálódó identitás, a tabuk és a vívódások véka alá rejtése nélkül.

 

 

Megnyitó: 2016. MÁRCIUS 22. (kedd) 19:00

A kiállítást megnyitja: Bognár Attila, Horváth Benjamin

Mi a HELIUM? A hélium a periódusos rendszer második kémiai eleme, a legkisebb rendszámú nemesgáz. Vegyjele He, rendszáma 2. Színtelen és szagtalan, nemesgáz valamint kémiailag közömbös. Minden elem közül a hélium forráspontja a legalacsonyabb. A hidrogén után a második leggyakoribb elem a világegyetemben. A hélium normális körülmények között nem lép reakcióba más elemekkel.


Kárándi Mónika: Reggeli locsolás, 2014, olaj,spray,vászon, 100x100 A művész engedélyével.

A HELIUM contemporary egy kortárs képzőművészeti projekt amelynek résztvevői: fiatal már végzett, vagy még a képzőművészeti egyetemet végző festők és szobrászok közössége. A kortárs művészet iránti tisztelet és szeretet hozott össze minket. Törekvéseink névadója a hélium, melynek tulajdonságai kifejezik a projekt szellemiségét. Könnyű ezért felfelé akar haladni, megváltoztatja a hangot, és ha ki is durranna a lufi, egyszer mégis csak örömet okozott. Célunk hogy a 21. században, 21. századi eszközök segítségével megismertessük 11 művész munkáját a nagyközönséggel. A HELIUM contemporary olyan fiatal művészeknek a gyűjtőhelye akiknek a munkásságában, különböző áttételeken keresztül a mai magyar néplélek és gondolkodásmód valamilyen formában kiütközni látszik. Fókuszban a közép-kelet európai sajátosságaink, identitásunk, az ami rólunk, a saját érzéseinkről szól, benne vívódásainkkal, örömeinkkel melynek során saját határainkat próbáljuk feszegetni.


Kiállító művészek: Halega Krisztián, Menyhárt Norbert, Balázs Nikolett, Bernáth Dániel, Kocsis Ágnes, Rózsa Luca, Drabik Tamás, Szabó Menyhért, Kárándi Mónika, Veres Gyula, Koszorús Rita