Ezt nézd! – Vidék a köbön

A héten többször is lesz okunk különböző művészeti események kapcsán vidékre utazni. Budapesten pedig nézhetünk helyspecifikus installációt szokatlan helyszínen, hallgathatunk előadást New York-ot megjárt alkotó tapasztalatairól, és több fotókiállítást is megnézhetünk.

 

Hétfőn este a Szatyor ArtSpace-ben nyílik a Random fotóművészeti alkotócsoport Object of Desire című csoportos kiállítása. A vágyat, szerelmet, testiséget, szexualitást, együttlétet és magányt tematizáló tárlaton olyan személyes kérdésfelvetésekkel találkozhatunk, amelyek mindannyiunk számára ismerősök lehetnek. Számít-e a távolság a vonzalmak dinamikája szempontjából? Befolyással vannak-e ránk intim kapcsolataink? A kiállítás mentén mi is elgondolkodhatunk a sokat feszegetett kérdésekről.
 


Kaulics Viola: Bow 02.   forrás: facebook.com
 

Kedden érdemes a Paksi Képtárat meglátogatni, hogy kipróbálhassuk Saxon Szász János festőművész Poliverzum névre hallgató, saját fejlesztésű kombinatorikai játékát. A nap folyamán két időpontban is – 10:00-11:30 és 13:20-15:00 – zajló előadásokon megismerhetjük a geometriát, matematikát és esztétikát egyesítő játék megalkotásának történetét, játékszabályait, és megtudhatjuk azt is, miért fogott játékfejlesztésbe a festő. Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Szintén kedden, de már budapesti helyszínen lesz Gerber Pál kiállítása. A Bécsi úti Óbudai Egyetem aulájában 13:30-kor nyíló IN SITU egy új, helyspecifikus installáció, amelyet Iski Kocsis Tibor festőművész vezet fel. Aki kíváncsi arra, hogy egy ilyen egyetemi köztér hogyan válhat kiállítási helyszínné, mindenképp látogasson el a tárlatra.

Ugyanígy kedden, de már este 18:00-kor a Glassyard Galleryben hallgathatjuk meg Blazsek András beszámolóját a New York-i műteremprogramjáról. Blazsek három hónapot töltött Amerikában a New York-i Residency Unlimited (RU) az ACAX (Agency for Contemporary Art Exchange) együttműködésében meghirdetett, és a TMU (Trust for Mutual Understanding) támogatásával megvalósított csereprogramon, most pedig azt tudhatjuk meg, miken dolgozott a program időtartama alatt és milyen tapasztalatokkal gazdagodott.

Szerdán 15:00-kor a Képzőművészeti Egyetem Tanácstermében tartják Maurer Dóra Nyomtatás – Nyomhatás című katalógusának bemutatóját. A helyszín nem véletlen, hiszen ősszel az egyetemen rendeztek kiállítást Maurer Dóra grafikai munkásságára fókuszálva, a mostani kiadvány is az életmű ezen részére összpontosít. A könyvet Peternák Miklós, az egyetem Intermédia Tanszékének vezetője mutatja be.

Szerdán este 19:00-kor új kiállítást nyit a Horizont Galéria. Péli Barna Húsdiszkont címet viselő anyaga a kizárás és leminősítés stratégiáival foglalkozik úgy, hogy közben egy emberközpontú összetartozást fogalmaz meg új szobrászati munkáin keresztül. Középpontban a csoportdinamikák, az “én-te-ők, mi-ti-ők”, mindez a body horror esztétika közvetítésével.
 


Péli Barna   forrás: facebook.com


Csütörtökön 18:30-kor nyílik Magyarósi Éva kiállítása a szentendrei Ferenczy Múzeumi Központban. A csalók is álmodnak című tárlat az animációs filmrendező és képzőművész valóságos tapasztalatokon alapuló és különös álmokkal ötvözött, több szálon futó történeteit ismerhetjük meg. A munkák alapjául természetesen Magyarósi saját tapasztalatai szolgálnak, azok azonban fiktív elemekkel gazdagodva forgatókönyvszerű formát öltenek.

Csütörtökön 19:00-kor nyílik Balogh Viktória Tudások című kiállítása a Galamb utcai Hybridart Space-ben. A Kaposváron mesterszakot hallgató fiatal fotós itt bemutatott munkái a tudás megszerzésének, befogadásának, az információkkal való találkozás fizikai valóságban létrejövő és vizuálisan megörökíthető nyomainak vizsgálatán alapszik. Iskolai táblák, hosszú évek alatt telejegyzetelt füzetek, a kötelező olvasmányokat egybegyűjtő könyvsorozatok – ezek mind-mind olyan szimbólumok, amik visszaköszönnek a kiállításon.
 


Balogh Viktória   forrás: facebook.com
 

Péntek este 19:00-kor az A.P.A. Galéria is új kiállítással jelentkezik. Zékány Dia Tárgyeset című tárlatán a túlzsúfolt szobák látványára építkező, iróniával átitatott festmények kerülnek előtérbe. A művész több éve következetesen alakuló programjához illeszkedő legújabb munkák most új megközelítési módokat is kínálnak: az alkotások a látszólag dokumentaristán részletező nagyközeliektől egészen a kvázi-gesztusfestményekig terjednek.
 


Zékány Dia   forrás: facebook.com
 

Hétvégén érdemes lesz Debrecen felé venni az irányt, hiszen pénteken 16:00-kor a Modemben lesz a legnagyobb hazai magángyűjtemény, azaz az Antal-Lusztig-gyűjteményt feldolgozó első szakkatalógus bemutatója, ahol a kötet szerkesztője, Nagy T. Katalin művészettörténész mellett megszólal Antal Péter és Áfra János is. Azok pedig, akik szeretnék élőben látni a gyűjtemény darabjait szombaton 15:00-tól látogathatják meg a Modemben rendezett, az Antal-Lusztig-kollekció legszebb darabjait, a több mint 280 munkát bemutató Fátyolsáv fények, surranó szívek című kiállítást.