Ezt nézd! – Különféle valóságok

A héten lesz lehetőségünk intenzíven foglalkozni az emberközpontúság és művészet kapcsolatával, a különböző területeken aktív szakemberek és pályakezdők kapcsolatépítési lehetőségeivel, az antropocén és a város szavak jelentéseivel és a fekete szín kortárs képzőművészeti vonatkozásával is.

 

Kedden 18:00-kor xtro realm címmel nyílik csoportos kiállítás az FKSE-ben. A Krasz Ádám koncertjével startoló eseményen a Barna Orsolya – Gosztola Kitti – Pálinkás Bence György hármas, Horváth R. Gideon, Keresztesi Botond, Rohonyi-Demkó Iván, Seemann Adrienn, Süveges Rita, Szimán György, Tranker Kata és Zilahi Anna állítanak ki olyan munkákat, amelyek az embertől függetlenül létező valóság kérdéskörét dolgozzák fel. A művészet és művészek valósághoz fűződő viszonyát tematizáló kiállítás előzménye egy a József Attila Körrel közösen létrehozott olvasókör volt, amely különböző szöveges tartalmak segítségével a 2007-es londoni Speculative Realism konferencián állítottakat igyekezte feldolgozni és megvizsgálni. Akit érdekel, hogyan változhat az emberközpontúság a művészetek területén és erről hogyan gondolkodnak a kortárs alkotók, az vegye az irányt a Rottenbiller-Damjanich sarkon lévő Stúdió Galéria felé kedd este!

Szintén kedden zár a PINCE aktuális eseménye, a Tanya Atelier. A SziTA, azaz a 2017-ben először megrendezett Sziki Tájművészeti Alkotótábor kiállítása a Pusztaszeri Tájvédelmi körzethez közel tető alá hozott tanyasi művésztelepen született munkákat mutatja be. A képzőművész, építész és tájépítész hallgatók és friss végzősök összekovácsolására törekvő alkotótábor kiállításának finisszázsa szuper lehetőség a művésztelep megismerésére. Azoknak különösen ajánljuk, akiket érdekel a kezdeményezés jövője és az esetleges részvétel.
 


Tanya Atelier   forrás: facebook.com

Szintén kedden An Evening with Prae – antropocén címmel lesz lapszámbemutató a Kelet Stúdióban, amely a Kelet Kávézó bejáratától balra, az udvarról közelíthető meg. Az eseményen többek között felolvas a lapszám öt szerzője – Kele Fodor Ákos, Magolcsay Nagy Gábor, Bartók Imre, Korpa Tamás és Simon Bettina – és lesz kerekasztal-beszélgetés is az újság témájának – az ember mint földtörténeti korszakjelölő – aktualitásáról és jelentőségéről.
 


forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor Most már bármi megtörténhet címmel nyílik Pinczehelyi Sándor kiállítás a B32 Galériában. A Bartis Attila A vége című könyvéből kölcsönzött címet viselő anyag két-három fontosabb sorozatot mutat be. A variációkat felvonultató sorozatok az alkotási folyamat különböző fázisait mutatják be. Vajon mikor végleges egy munka és mikor tekinthetünk lezártnak egy alkotások különböző verzióiból álló széria? Itt az alkalom, hogy ezeken a kérdéseken is agyaljunk.
 


Pinczehelyi Sándor   forrás: mke.hu

Szerdán 19:00-kor a 2B Galériában, míg csütörtökön 19:00-kor a Telepen nyílik kiállítás A Város Építőanyagai címmel. A nemzetközi csoportos kiállítás-duó a város fogalmával, felépítésével, a dzsentrifikációs folyamatoknak köszönhető változásával, a városkép heterogénné válásával foglalkozik. A Batykó Róbert, Bálint Bence, David Renault (F), Guillaume Pellay (F), Gruppo Tökmag, Ishem Rouiai (F), Ken Sortais (F), Mathieu Tremblin (F), Pablo Tomek (F), Pinczehelyi Sándor, Soós Károly és a TNPU közreműködésével megvalósuló kiállítások a várost alkotó elemek milyenségét és kapcsolatát tárják fel, „urbanizációs gondolatébresztő” hívószóra.

Csütörtökön 18:00-kor az Új Budapest Galéria Leopold Bloom kiállításán Horváth Márk és Lovász Ádám tart előadást Feketét feketére festeni címmel. A Borsos Lőrinc installációiról és a művészpáros fekete színhasználatáról szóló előadás értelmezési keretet biztosít azoknak, akik már többször feltették magukban a kérdést: miért mindig fekete minden? Megtörtség, felfüggesztettség, hiány, negativitás, fejetlenség – ezek mind olyan fontos fogalmak, amelyek témához való kapcsolatát csütörtökön este ismerhetjük meg. Sőt, megtudhatjuk azt is, hogy az „abszentológia” milyen kontextusban és hogyan merülhet fel a duó munkáiról folytatott párbeszédekben.
 


Részlet a Leopold Bloom idei kiállításából – Borsos Lőrinc  forrás: facebook.com