Ezt nézd! – Erős „kispéntek”

A héten ismét bejárhatjuk Budapest kulturális térképének egy viszonylag nagyobb szeletét. Csütörtökön érdemes előre csomagolt élelemmel és túrabakanccsal készülni – pörögnek a pesti kiállítóterek, sőt még témabeli átfedéssel is találkozhatunk!

Kedden este 18.00-tól a vadregényes Epreskertben magasodó Parthenon-Fríz Terem programja lesz a legmenőbb: Turcsány Villő inga-installációját (Solo Inga, 2017) vezeti fel megnyitóbeszédében Tillmann József A.. A munka egy vizuális eszközökkel létrehozott zenei kompozíció, amely magába foglalja a teret is, amelyben megvalósul. Egyedileg megírt mozgása és meghatározott pályája a függesztési mechanika és programozott mozgatási rendszer eredményeképpen jön létre.

Nem valószínű, hogy ott lehet aludni, de szerdán 19:00-kor is jól fog pörögni a Képző, az Andrássy úti épület Aulájában nyílik a Teher alatt nő a pálma című csoportos kiállítás. Dér Adrienn, Kárándi Tünde, Rózsa Luca, Poór Dorottya, Teplán Nóra és Végvári Gergely munkái a tandíjuk megnövekedett összegéből következő problémás helyzetre reflektálnak. A jogosan felmerülő kérdésre próbálnak meg a szinte terápiás kiállítás keretein belül, együtt megoldást keresni: egyetemi hallgatóként mégis hogyan teremthető elő ez az összeg? A kötelezettség, amit az oktatási intézménybe történő beiratkozáskor vállaltak a rendszer jogi útvesztőjében talán nagyobb teherré vált, mint kellene? A kiállításon a művészek párban folytatott, féléves munkafolyamatának gyümölcsét láthatjuk!

Csütörtökön 17:00-kor irány a Kassák Múzeum és a Tettek ideje kiállítás. A századelőtől a rendszerváltásig tartó időszak lakhatási problémáit bemutató tárlaton Őze Eszter és Szombathy Károly tart tárlatvezetést, ezután pedig bárki kipróbálhatja a való élet kegyetlenségét illusztráló társasjátékot, a Szociopolyt. A játék során bárki „megnézheti magának”, mire elég a segély, a családi pótlék, a GYES és az alkalmi munkából befolyó jövedelem, ha esetleg még nem tudná. Sőt, a játékvezető segítségével több információt is szerezhetünk a rendszer működéséről és a nélkülözés valós hátteréről.


Szociopoly   forrás: facebook.com

Ugyanezen az estén, 18:00-kor nyílik a Ludwig Múzeum új kiállítása "Mentés másként…" – Mi marad az újmédia-művészetből? címmel. A Ludwig gyűjteményéből építkező kiállítás a hazai médiaművészetről ad átfogó képet – a folyamatosan megújuló technológiákat alkalmazó művészek bemutatása mellett a műfaj speciális közép-európai vonásait is megfigyelhetjük és fontos témaként kapnak teret az ilyen típusú munkák megőrzési lehetőségei is.

Ugyanígy csütörtökön, ugyanígy 18:00-kor a Deák Erika Galéria is új kiállítást nyit, Csató József Patches and Drips című tárlatát. A Képzőn 2006-ban végzett festő most jelentkezik először önálló kiállítással a galériában. A bemutatásra kerülő friss, az elmúlt egy évben született kollázs-festmények mellett a látogatók a néhány, a kiállításon szintúgy szereplő korábbi darab segítségével képet alkothatnak az Esterházy-díjas festő alkotói folyamatáról.


Csató József   forrás: facebook.com

Erős kulturális „kispéntek”-nek nézünk elébe a héten: még mindig maradt két programunk erre az estére. 18:00-kor a FERi galeri indít új sorozatot FERi szereti címmel. Itt tíz napig olyan munkákat láthatunk majd, amelyek a közelmúltban készültek és érdemes őket újra becsatolni a művészettörténeti emlékezetbe. A galéria célkitűzéséből fakadóan a munkák feminista értelmezési keret megteremtésével, női szempontú vizsgálat tárgyaként kapnak lehetőséget arra, hogy újra felbukkanjanak a kortárs művészet tengernyi alkotása közül. Most csütörtöktől Chilf Mari Saját mintás II. című munkáját láthatjuk, amely a Politechnika című kiállításra született.


Chilf Mária: Saját mintás I.   forrás: chilfmaria.com

Ezen az estén az is kiderül, hogy mi történik akkor, amikor két galéria egyszerre ugyanazon művész ugyanazon munkáját látná szívesen a kiállításán? 19:00-kor nyílik az Omnivore Gallery ezévi első kiállítása, A munka maga is gyönyörűség, ha szívesen végezzük címmel. Chilf Mária Saját mintás I. című munkája mellett Albert Ádám, Balogh Viktória és Eperjesi Ágnes munkái mutatják meg a galéria méretéből adódó, kisebb volumenű válogatásban, hogy hogyan jelenik meg a munka motívuma – átvitt és szó szerinti értelemben véve – a kortárs képzőművészeti alkotásokban.