Ezt nézd! – Teljes betekintés

A héten lehetőségünk nyílik eddig talán ismeretlen terepek bejárására: a fotóművészetről, grafikáról és a Balkán művészeti életéről megalkotott képünk cizellálására. Majdnem minden napra jut egy kulturális program, a fennmaradó időben pedig felfrissíthetjük a hazai állami múzeumok állandó tárlatainak emlékeit.

 

Kedden este 8 órától a Magyarhangya segítségével a Jelen Bisztróban pótolhatjuk esetleges dokumentumfilmes elmaradásainkat. A Mapplethorpe: Look at the pictures című filmet mi is többször ajánlottuk – most sem teszünk másként. A 20. század egyik legmisztikusabb fotóművész-alakját eddig nem látott interjúkon keresztül ismerhetjük meg – hívószó: kendőzetlen őszinteség. A művészportré-filmek iránt érdeklődők 800 forintos jegyért cserében lehetőséget kapnak arra, hogy a kortárs képzőművészet és fotográfia viszonyát – adott esetben háborúját – egy alkotó saját szemszögéből ismerjék meg.

Szerdán este 18:00-kor a B32 Galériában nyílik az idei év leginkább rendhagyó szemléletű diplomakiállítása, a Diploma plusz…. A diplomakiállításokon megszokott, csak az adott évre fókuszáló seregszemlékkel szemben itt az idén és tavaly végzett hallgatók munkái mellett az iskolapadban még mindig aktív jelenlétet tanúsító hallgatók alkotásai is láthatóak lesznek.  A Budapesti Metropolitan Egyetem elektronikus ábrázolás, képi ábrázolás és tervezőgrafika szakos hallgatóinak kiállítása tehát majdnem teljes képet nyújt a három szakon folyó munkáról.

Csütörtökön elhagyhatjuk a Budapest táblát, hogy Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrum ef Zámbó István-kiállításának megnyitóján vegyünk részt. A gyönyör visszhangja az A. E. Bizottság egyik alapítójának és a szentendrei művészeti élet oszlopos tagjának 1968-1970 közé datálható alkotásait és friss munkáit kapcsolja össze. Vegyes technika, autodidakta dadaista szemlélet és popkultúrában gyökerező szimbólumok elé nézünk. Ne csodálkozzunk, ha a megnyitó után az ef Zámbó Happy Dead Band következő koncertjeit keresve ülünk le a számítógép elé.


ef Zámbó István   forrás: facebook.com

Ne feledkezzünk meg arról, hogy szombaton az államalapítás – és új kenyér – nemzeti ünnepén a hazai múzeumok nagy része ingyen látogatható. Sőt, a Ludwig Múzeumban 16:00-tól magyar nyelvű tárlatvezetést is hallgathatunk a A bálna, amely tengeralattjáró volt. Kortárs pozíciók Albániából és Koszovóból című időszaki kiállításon. Augusztus 20-án betekintést nyerhetünk a hozzánk földrajzilag igen közel álló régió kortárs művészeti szcénájának alakulásába, az ott alkotó művészek hazájukhoz fűződő viszonyába, így pedig talán színesíthetjük a kortárs művészetről kialakított elképzelésünket. A tárlatvezetésre regisztrálni kell ezen a linken.