Ezt nézd! – Jubilál a KiBu, a múzeumok éjszakáznak

A héten ünnepli 10 születésnapját a Kitchen Budapest. Persze emellett bőven nyílnak és nyíltak is kiállítások, valamint a nyár és az utazások jegyében egy külföldi és egy vidéki helyszínt is belecsempésztünk Ezt nézd!-ünkbe.

Kedd 18.00-tól az On the Top estek következő eseményén beszélget hat érintett a májusban nyílt With the Eyes of Others című, a magyar neoavantgárd képzőművészet remekeiből válogató new yorki kiállítás fogadtatásáról, eredményeiről a Taste Loffice-ban. Résztvevők: Valkó Margit, a Kisterem galéria alapító-vezetője; Pados Gábor, az acb galéria alapító-vezetője; Íjgyártó István, kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium; valamint a katalógus szerzői: Kürti Emese, az acb Research Lab vezetője és Fehér Dávid, művészettörténész. Moderál: Winkler Nóra, a katalógus felelős szerkesztője, a kiállítás egyik szervezője. New York Calling!


Részlet a With the Eyes of Others című kiállításból, Elizabeth Dee, New York   forrás: elizabethdee.com

Ezzel majdnem egy időben, 19.00-tól a Liget Galériában június 27-én nyíló Karcolat kiállítás kapcsán a Fugában beszélgetnek hozzáértők az 1994 és 1998 között megjelent, Cigányfúró című kisebbségszellemű művészeti és közérzeti folyóiratról. A Karcolat című kiállítás sajátossága, hogy a cigányság fogalmát mint metaforát ajánlja fel a felkért művészek számára. Az eseményen Neményi Zsolt költő, a Cigányfúró folyóirat szerkesztőségi tagja és Oláh Norbert képzőművész beszélgetnek, Vojnits P. Vitó pedig moderál.

Ugyanezen az estén 20.46-kor Hungarofuturista nyári napforduló lesz a Gellérthegyen. Az év legrövidebb éjszakáját a készülő hungarofuturista-antológia szerzői – Bajusz Orsolya, Borsik Miklós, Nemes Z. Márió, Sepsi László, Sirokai Mátyás – indítják szövegeik felolvasásával, majd kortárs zenei futuristák – FOR. (Farbwechsel, T+U), Mike Nylons (Farbwechsel, The Corp.), .page. (The Corp.) – szórakoztatják az egybegyűlteket. Hogyha valakinek kétségei lennének afelől, mit jelent pontosan a fogalom, íme egy kis segítség: „a #hungarofuturizmus a vidék apokalipszisét radikalizálja űrutazássá, így robbantva szét a nacionalizmusok klausztrofób térrezseimjeit”.

Szerdán 18.00-kor nyílik a Centrális Galéria soron következő kiállítása Afganisztán, birodalmak temetője – A szovjet háború címmel. A hidegháború alatti afganisztáni szovjet intervenció történetét és következményeit feldolgozó anyag bemutatja, miért vonakodott eleinte a szovjet vezetés, majd mi történt, miután meghozták a végzetes döntést. A csapatok 1979-ben, az akkori pártfőtitkár, Leonyid Brezsnyev utasítására vonultak be az országba, majd közel tíz esztendővel később a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov vezényletére vonultak ki 1989 februárjában. A galériában bemutatott, fotókat, filmeket és tárgyakat tartalmazó anyag részét képezik a Zammis Schein afgán gyűjtemény eddig Magyarországon még nem látott darabjai, valamint a Kabuli Egyetem Afgán Központjából származó plakátok, szóróanyagok és propaganda-anyagok is. 


Afganisztán, birodalmak temetője – A szovjet háború   forrás: port.hu

Idén 10 éves a Kitchen Budapest, ezt csütörtökön és pénteken egy KiBu által szervezett programsorozat keretén belül ünnepelhetjük meg. 18.00-tól a Ráday utcán startol a Demo Day, a KiBu showcase eseménye, amely azt mutatja be az érdeklődőknek, hogy a Talent és a Lift, valamint a KiBu állandó csapata milyen projekteken dolgozik és dolgozott az elmúlt időszakban. Lesz szó játékfejlesztésről, fénytechnikáról, hangrendszerekről, társasjáték-konzolról és virtuális valóságról is.

Pénteken 20:00-tól a az Akváriumban folytatódik a jubileumi programsorozat, a Pecha Kucha Night Special Edition vol. 55-val. A koncentrált rövid előadásokat két blokkban Bujdosó Attila építész és kutató, Gina Hara a montreali Technoculture, Art and Games Research Centre művészeti vezetője, Hajdu Gáspár  az A/VRCHITECT, XORXOR alapítója, Gálik Gyöngyi design-kutató, Feles Dániel terméktervező, Boros Judit designer, Ravasz Jonathan designer, Sztojánovits Andrea digitális művész és Varga Domonkos matematikus valamint Ferenczi Bálint UX designer tartják. Sőt, az estre meghívott holland Martijn de Waal is tart egy hosszabb előadást. Aki szeretné kipihenni a Pecha Kucha alatti feszült koncentrálást, az 23.00-tól szintén az Akváriumban csatlakozhat a KiBu születésnap katarzisához. A Party Night!-on a holland LEGOWELT, Imre Kiss és a szlovák Dj Achab zenél. 


Ravasz Jonathan virtuális billentyűzete   forrás: thenextweb.com

Azoknak, akik hétvégén szívesen nekiindulnak a világnak a Grazban pénteken 18.00-kor nyíló Abstract Hungary című kiállítást ajánljuk. Az egészen szeptemberig megtekinthető bemutató kurátora Sandro Droschl és Fenyvesi Áron. A magyarországi absztrakt művészetet nagyjából húsz alkotó munkáin keresztül prezentáló csoportos tárlat anyagának nagy része most mutatkozik be először Ausztriában. Milyen módokon kötődnek egymáshoz az itt kiállított munkák és hogyan értelmeződik ma Magyarországon az absztrakt művészet fogalma? Grazban kideríthetjük.

Azoknak, akik nem feltétlen utaznának egészen Grazig egy hétvégi kiállításért a debreceni MODEM-ben nem rég nyílt XY - Újgenerációs lengyel-magyar festészet című csoportosát ajánljuk. Megtudhatjuk milyen közös koordináták mentén alkotnak a kortárs lengyel és magyar festőművészek és milyen szerepet játszik munkáikban az irónia valamint a társadalomkritika. És honnan a cím? Az X-generációhoz tartozó kurátorok – Kónya Ábel, Éliás István – válogattak az Y-generációhoz tartozó alkotók – antalaci, Marta Antoniak, Bajkó Dániel, Barta Bence, Bereczki Kata, Natalia Buchta, Monika Chlebek, Wiktor Dyndo, Ezer Ákos, Ron Fischer, Karolina Jabłonska, Jagicza Patrícia, Kósa Gergely, Juliusz Kosin, Könyv Kata, Tomasz Kręcicki, Kamił Kukla, Kupeczik Ágnes, Agata Kus, Monika Mysiak, Orr Máté, Naomi Devil, Olga Pawłowska, Krzysztof Piętka, Cyryl Polaczek, Rácz Noémi, Justyna Smoleń, Paulina Stasik, Łukasz Stokłosa, Sütő Róbert, Radosław Szlęzak, Szolnoki Szabolcs, Wojciech Szybist, Teplan Nóra, Verebics Ágnes, Agnieszka Wielewska – munkáiból. 


XY - Újgenerációs lengyel-magyar festészet   forrás: modemart.hu

És végül itt csak megemlítjük, hogy szombaton szó szerint egész nap lehet hesszelni az ország múzeumaiban. Június 24-én lesz a Múzeumok Éjszakája, hamarosan jövünk extra ajánlónkkal és aznap a Száguldó riporterek is kirajzanak majd!