Ezt nézd! - Újévi aranybánya

Lassan belejövünk az új évbe és talán többet nem rontjuk el a dátumokat sem – menthetetlenül 2017 van. Január második hetében finisszázsok és vernisszázsok váltják egymást kereskedelmi és független intézményekben egyaránt.

Szerdán 18:00-kor nyílik a Horizont Galéria első 2017-es kiállítása. Pálfalusi Attila Viktor FARM-ja egy a galéria terét betöltő kinetikus installáció, ami az idő absztrakt, repetitív jellegét vizsgálja. Az év végével sokan összegeztünk, toplistákat készítettünk, naptárakat váltottunk – csupa olyan tevékenység, amit minden bizonnyal majdnem minden évben megteszünk vagy megtehetnénk. A Horizontban bemutatott installáció lehetőséget ad az idő múlásával kapcsolatos gondolataink felgöngyölítésére.

Ezen az estén a 2B Galériában 18:00-kor nyit a SZOBRÁSZOK 56 no2 című csoportos kiállítás.  A Sztálin szobrot ledöntőket a börtönökben a rabtársak „szobrászoknak” nevezték. A 2017-es kiállításon résztvevő alkotók Mikus Sándor 1952-es Sztálin szobráról készült fotó felhasználásával saját, miniatűr emlékműveket készítettek. Művészi gyakorlat-e a bálványdöntés? Mi a művész szerepe és felelőssége ebben? Ezeket a kérdéseket gondolhatjuk végig a 2B-ben.

Január 15-én, vasárnap zár a Kassák Múzeum Elképzelni egy mozgalmat: a Ma Budapesten című kiállítása, ezért csütörtökön 18:00-tól a kiállítás kurátorai, Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál, valamint a kiállítás designere, Rudas Klára tartanak tárlatvezetést. Az 1916 és 1919 között működő Ma folyóirat sajátos intézményként közvetítette a mozgalom ideológiáját a kultúra iránt érzékeny társadalom felé. Az itthon új keletűnek számító kommunikációs technikákat és ambíciókat képviselő kör aktivitását bemutató kiállítás egy sorozat második részeként a korabeli magyar avantgárd művészet történetét tárja fel. Majdnem utolsó lehetőség!


forrás: facebook.hu

Ugyanezen a csütörtök estén 19:00-kor nyílik az Acb Galériához tartozó, tőle egy sarokra található Acb Attachmentben Szalay Péter kiállítása. Az A felszínen egy komplex installáció, ami a művész poligonális téri absztrakcióval folytatott kísérleteit összegzi. A festett porcelán-nippeket átalakító Szalay kristályosít és 3D-nyomtat így jönnek létre a poligonális felületű szobrok. Ha ez nem lenne elég, a munkafolymatot / műveket  még dokumentálja is: analóg fotón, digitális fotón vagy 3D-renderrel. A különböző médiumokat egyesítő anyag többek között a térben és síkban gondolkodás kettősségére, valamint az analóg és digitális technikák párhuzamára hívhatja fel a figyelmünket.


Szalay Péter   forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-tól a Trafóban a NEXTfeszt keretein belül kerül megrendezésre a Gondolat plasztika című esemény,  Serafín Álvarez, Karin Ferrari és Szimán György performansz-előadásaival. A Trafóklubban tartott két angol és egy magyar nyelvű előadás a videojátékok, YouTube videók és a sci-fi filmek világába kalauzol el minket. Szó lesz a gamereknek segítséget nyújtó játék-végigjátszó videókról, több milliós nézettségű YouTube videókról és hatásaikról, na és a témához kapcsolódó morális dilemmákról is.


forrás: facebook.com

Ugyanígy pénteken, 18:00-kor a Ózd, Nagykanizsa valamint Üllő után a Törekvés Művelődési Házba érkezik a Katalizátor-projekt díját elnyerő Csakoda csoport. A helyszínen, a szocializmus előtti, civil kezdeményezésekre épült művelődési házakra koncentráló projektet dokumentáló videó premierjén kívül lesz lehetőség beszélgetni a csoport tagjaival a több hónapos projekt lebonyolítása alatt szerzett tapasztalataikról!

Szombaton 14:00-kor indul az utolsó tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum Mutató nélkül B. A. úr X-ben című kiállításán. Az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült Bernáth Aurél pannót és Déry Tibor G. A. úr X-ben című regényét Gróf Ferenc dolgozta fel. A kortárs képzőművészeti reflexiók mellett megismerhetjük a világkiállítás történetét is. A kiállításon Mélyi József és Róka Enikő vezetik körbe az érdeklődőket.