Ezt nézd! - Mindjárt ősz

Szilágyi Róza Tekla

A héten újraindul a megnyitó-maraton és folytatódik a nagy intézmények tárlatvezetési missziója. Szánhatunk időt a roma kultúrára, poszt-diplomadömping diplomamunka-nézésre és elvegyülhetünk egy nemzetközi csoportos kiállítás megnyitójának tömegében is. Lélekben már szeptember felé kacsintgatunk, de a kulturális élet augusztusban sem áll meg!

Kedden - szokatlan időpontban, 15:00-kor -  a nyolcadik kerület szívében található Gallery8-ben nyílik Emília Rigová: Kitörés a patthelyzetből című kiállítása. A romák menekülési helyzetét és az erdő mint történelmileg terhelt és oltalmat nyújtó helyszín témakörét feldolgozó videóinstalláció megtekintése után 16 órától megemlékező sétára indulhatunk a Nehru parkba, hogy a lehetőséget megragadva pótoljuk azokat a történelemtudásunkbeli szürke foltokat, amelyek felett hajlamosak vagyunk sokszor elsiklani.

A nyolcadik kerület után irány a hatodik és a Fekete kutyában 20:00-kor kezdődő festészet középpontú beszélgetés. A mű sorsa című eseményen Tóth Eszter művészettörténész és Losonczy István festőművész vitatja meg a sokunkban felmerülő kérdést: mit tehet a mű? Ha egyetemes válaszra talán nem is számíthatunk, a kérdésfelvetéssel kapcsolatos kíváncsiságunkat mindenképpen csillapíthatjuk a beszélgetésen.

Szerdán 19:00-kor a K.A.S. Galériában nyílik Kocsis Ágnes: Fotoszintézis című kiállítása. Ágnes diplomamunkájában a technikai kép és festészet kettőssége, a mesterséges és természetes közeg egymásnak feszülése és egymásmellettisége fogalmazódik meg. A fényképezés aktusára - és az abban rejlő korlátozó tényezőkre - utaló festmények, kedves természetábrázolások.


Kocsis Ágnes   forrás: facebook.com

Csütörtök este irány a Horánszky utca és az APA Galéria, ahol a magáért beszélő címen futó Everebody Needs Art szervezésében megvalósuló Human with-out SPACE című nemzetközi csoportos nyílik 19:00-kor. A kiállítók névsora - David Borgmann, Brückner János, Timo Herbst, Keresztesi Botond, Alexander Schellbach - magyar és német neveket vonultat fel, a kiállítótérben pedig rajzokat, rajzokat és rajzokat várhatunk. A hívószavak pedig: különböző kulturális kontextusok és monokróm identitások.

A munkahét tökéletes levezetéseként kínálkozik a Kassák Múzeum pénteki tárlatvezetése. 17:00-tól Kőrösi Boglárka, a MOME-n frissen végzett design- és művészetelmélet szakos hallgató vezeti körbe az érdeklődőket Tilo Schulz: Sodródás című kiállításán. A berlini illetőségű művész és kurátor a befogadói attitűd kutatója, tapasztalatait és gondolatait a hely- és helyzetváltoztatás metaforájával tolmácsolja felénk. A pénteki tárlatvezetésen csekély díj ellenében - 600 ft (teljes árú) / 300 ft (kedvezményes) - segítséggel ismerhetjük meg a kiállítás egy új olvasatát.