Ezt nézd! – Ma startolnak a Kolorádó művészeti programjai

Csütörtöktől vasárnapig tart a harmadik Kolorádó Fesztivál, ahol a koncertek mellett több művészeti programon is részt vehetünk.

A fesztivál helyszínéül szolgáló Juliannamajorban ott lesz Holy Olga Golden Rabbit installációja, ahol minden egyes nap más, nyulakkal kapcsolatos szimbolikájú aprósággal ismerkedhetünk meg. A művész elmondása szerint lesznek csokinyulak, némi betonozás és a Holy Olga mögött álló Kocsi Olgától megszokott csillogás.


Holy Olga   forrás: facebook.com

Csütörtökön 14:00-tól 22:00-ig a fesztiválra települt Trafó Bálnában EJTech installációval találkozhatunk. A budapesti technológiai és művészeti laboratóriumot vezető Esteban de la Torre és Kárpáti Judit Eszter a Kolorádóra olyan kristályokkal érkeznek, amelyek zenélnek, összekapcsolva a hangok, a vizualitás és a tapintás dimenzióit.


EJTech   forrás: facebook.com

A tavalyi fesztiválon debütált, Porteleki Áron vezette erdei dobkvartett esti koncertjei idén is folytatódnak. A Droming névre keresztelt négyes dobfelszereléséhez most egy modulár szinti is betársul majd – az esti koncerteket a fesztivál csendes vízmosásának árkában érdemes keresni majd.

Csütörtökön, pénteken és szombaton, 15:00-kor és 16:00-kor is megnézhetjük Somló Dávid Mandala címre hallgató közösségi performanszát az Infópontnál. Az esemény egyszerre hangperformansz, erdei séta rituálé és közösségi koreográfia, hiszen a Londonban és Sao Paolóban is bemutatott performansz most a fesztivál területét körülölelő erdőben valósul meg. Az erdőben szabadon sétáló résztvevők az előadás zenéjét a kezükben hordozva együtt fogják megteremteni a darab egyedi hang- és térélményét. Azoknak, akik kíváncsiak Somló Dávid egy korábbi, Budapesten megvalósult helyspecifikus munkájára, ezt a 2017-ben készített interjúnkat ajánljuk újraolvasásra.

Szombaton 17:00-tól az Árok névre hallgató helyszínen is megnézhetjük Göndör László Bajuss című, neodadaista operára emlékeztető színházi előadásának fesztiválverzióját. A politikai kérdésfelvetéseket is feszegető kortárs freak show fókuszában Hitler, Sztálin és növekedő félben lévő közös bajszuk áll.  


BajuSS   fotó: Leo Pinter   forrás: facebook.com
 

A fesztivál teljes ideje alatt látható lesz az erdei környezetbe illeszkedő Alba installáció, amely Eduardo Kac genetikailag módosított házinyulának állít emléket. A fluoreszkáló nyúl-installáció amellett, hogy segíthet az éjszakai tájékozódásban, egy komoly kérdést feszeget: átírhatja e a természet szabályait a tudomány? A zölden pislákoló nyúlról mi is írtunk az Artmagazin hasábjain – a medúza génjeivel módosított állat története, valamint az eset által felvetődő etikai kérdéseink ezen a linken olvashatók.

Szombaton 20:00-tól a Mező nevet viselő helyszínen Szeri Viktor Full moon című közösségi performanszában vehetünk részt. Azt sokan tudják, hogy a Hold gravitációs ereje hatással van a Föld természetes vizeire. Azt azonban kevesebben, hogy a Hold az emberi testben található vízre is hatással van. Nem véletlen tehát, hogy létezik a Hold diéta, amely ezt a feltételezett erőt kihasználva tesz a fogyásért. Az Alja Branc, Jacsó Anna, Julija Pečnikar által előadott performansz a Hold diéta két létező formájával ismertet meg minket – a kérdés csupán az, hogy belevágunk-e mi is?

Nyitókép forrása: facebook.com
Fotó: Szemerey Bence
 

full_005098.png
Minden hang egy vékony kék vonal - Interjú Somló Dáviddal

Február 9. és 12. között Somló Dávid egy belvárosi lakásgalériában mutatta be legújabb hanginstallációját, a „rengeteg csatornás” Minden hang egy vékony, kék vonal című munkát. A galériába belépve egy szőnyegekkel borított padlójú, kényelmesebbnél kényelmesebb ülőalkalmatosságokkal berendezett polgári otthonban találtuk magunkat. Somló Dávid több csatornás hanginstallációja pedig a legmeglepőbb helyekről, a lakás több pontján elhelyezett hangszórókból szólalt meg - a mosdóból, a kabátok mögül vagy a szekrények belsejéből. A kompozíció sokszor a hallásküszöbnél alig hangosabban, misztikusan lengte körül a teret és őszinte figyelmet kívánt.

full_005521.jpg
KIUGRASZTANI A NYULAT A BOKORBÓL

Eduardo Kac először 2000. április 29-én Franciaországban, Jouy-en-Josas-ban tartotta kezében Albát, a zölden fluoreszkáló albínó nyulat. Az előbbi mondat második felének értelmezése közben az olvasóban felvillanó szürreális kép – férfi, zölden világító nyúllal az ölében – könnyedén felülírja a kijelentés valóságosságára utaló pontos helyszín- és időpont-megjelölést. Pedig a szürreálisnak tűnő kép egyáltalán nem fikció. Eduardo Kac és Alba nevét bármely tetszőleges böngészőablakba beírva a meghökkentőnek tűnő esemény több száz illusztrációjával találkozhatunk: a Brazíliában született művész göndör hajjal, flanelingben és szemüvegben, egy hatvanas éveket idéző mintájú tapéta előtt állva mosolyog, karjában Albával.