Ezt nézd! – Performatív napok

A héten a megszokottnál több olyan eseményen vehetünk részt, amelyek az élőszót és a performativitást állítják középpontba.

 

Hétindításként hétfőn 18:30-kor részt vehetünk a Mezosfera lapszámbemutatóján a tranzit.hu Magdolna utcai bázisán. A friss lapszám témája a nemzetközi szocialista szolidaritás ellentmondásos története – különös fókusszal a Magyarország és a harmadik világbeli országok között feltérképezhető kapcsolatokra. És hogy milyen meghívottak lesznek jelen az eseményen? Dominique Malaquais kutató és író, az Institut des Mondes Africains vezető kutatója, Ginelli Zoltán kritikai geográfus, tudománytörténész doktorjelölt és Szakács Eszter kurátor, a Mezosfera szerkesztője.


Two Meeings and a Funeral (Naeem Mohaiemen, 2017)   fotó: Zsuzsanna Simon   forrás: facebook.com

Hétfőn 22:00-kor folytatódik a Képzőre járó hallgatók év végi kiállítás-sorozata. Az Epreskert V. épületének II. emeletén, az 5/4-es és 5/5-ös teremben a Filp Csaba festőosztály hallgatóinak idei munkáit nézhetjük meg. Antalka Zsófia, Békefi Róbert, Dankó Bernadett, Gubányi Bálint, Jobb Andrea, Juhász Péter, Retteghy Ádám, Rozman Csenge, Szemenyei Zsuzsanna, Szilágyi Péter, Szöllősi Dóra, Tóth Xénia alkotásai munkanapokon reggel 10:00 és este 18:00 között, szombaton pedig 10:00-től 13:00-ig nézhetőek.

Kedden este 18:00-tól a Küszöb Fesztivál kiállításának tárlatvezetésén vehetünk részt. Balogh Viktória Kert című tárlatán a művész vezeti körbe az érdeklődőket, így többet tudhatunk meg a projekt hátteréről, a kiállítás középpontjában álló családi kertről, a frissen bemutatott fotókönyvről és arról, hogy az alkotó milyen hasonló kérdésekkel foglalkozó projektek aktív résztvevője.

A Küszöb Fesztivál keretében ugyanezen az estén 19:00-kor nyílik Bánkúti Gergő kiállítása „Egy talpalatnyi föld elég nekem” címmel a Labor Galériában. A nagymama emlékéhez fűződő tárlat újabb és régebbi munkákat is bemutat – az anyag középpontjában mégis a krumplikból faragott szoborsorozata áll. A mezőgazdasági tevékenységet végző család mindennapjait felidéző zöldség az intim hétköznapok mellett a falusi létre utal, ahol a munka és a vallás a legtöbb esetben tökéletes egységben nyújtják a mindennapi élet alapjait.

Szerdán 19:00-kor PAUSE címmel nyílik Piróth Tímea kiállítása a MŰTŐBEN. A cím egy fényképen megőrzött momentum felidézésére utal és azokat a kérdéseket feszegeti, hogy milyen fogalmi keretek állíthatóak fel egy talált polaroid mögötti történet felfejtésénél. Akiket érdekel, hogy mi lehet a művelődési házban megrendezett hüllőkiállítást dokumentáló fotó története, azoknak irány a MŰTŐ.


Piróth Tímea   forrás: facebook.com

Csütörtökön este két újabb tárlatvezetésen vehetünk részt. 18:00-tól Beke László mesél Sugár János a Kisterem Galériában látható, A tűzön kell gondolkodni című kiállításáról. Ugyanebben az időpontban a Horizont Galériában pedig Fenyvesi Áron vezeti körbe az érdeklődőket a cseh képzőművész, Igor Hosendl A bölcs kígyó leckéje című tárlatán. Mindkét esemény ingyenes.


Igor Hosendl: A bölcs kígyó leckéje   forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-tól részt vehetünk a COURAGE-PAREVO Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött megnyitóján. A Klaniczay Gábor, Legát Tibor, Oltai Kata, Szőnyei Tamás és Ujj Zsuzsi részvételével rendezett, Pándi Balázs által vezetett másfél órás beszélgetés a Premier Kultcafé kistermében lesz. A téma pedig nem más, mint hogy hogyan szerveződött az ellenkultúra itthon a rendszerváltást megelőzően és ezek a szerveződések milyen kapcsolatban voltak az akkori undergound zenei és művészeti színtérrel.

Szombaton 16:00-kor startol a Képzőművészet Egyetem kurátor alapszakán végzősök által szervezett Crisis What Crisis Performanszfesztivál a Patyolatban. A válsághelyzetekre reflektáló eseménysorozat arra hívja fel a figyelmet, hogy legyen szó kapitalizmusról, migrációról vagy természeti változásokról, a válsághelyzetek egyre uralkodóbb témává válnak mindennapi kommunikációnk során. Hatással vannak a közbeszédre, attitűdünkre és nyitottságunkra is. A fesztivál különböző területek képviselőit összekötve, performatív eseményeken keresztül dolgozza fel a fókuszban álló témát.