Ezt nézd! – Megnyitunk, avatunk

A hét a kiállításmegnyitók jegyében telik – most igazán megtapasztalhatjuk, hogy milyen az, amikor minden napra esik egy-egy megnyitó. Képzőművészeti események lesznek szinte mindenhol: dunai hajón, kortárs galériában, szórakozóhelyen, múzeumban és vidéki helyszíneken is!

Kedden 20.00-kor az A38 kiállítóterében nyílik Ádám Zoltán Cigány minták című kiállítása. A roma kultúrát és annak mintázatait alapanyagként felhasználó munkák születését befolyásoló hatások sokrétűek: a művész nyolcadik kerületi műtermébe beszűrődő gyerekcsivitelés, a roma zene által közvetített érzelme, valamint a mély vallásosság és a felszabadult humor kettőssége is megemlíthető. A megnyitóeseményen az új, építményekként definiált munkák megtekintése mellett Ádám Zoltán zenei kompozícióját is meghallgathatjuk.


Ádám Zoltán   forrás: facebook.com

Ugyanezen az estén rendhagyó plakátavató lesz a Madách tér szívében, a Központban. Az este folyamán Pándi Balázs különleges, több kontintensről összelapátolt jazzlemez-gyűjteményének ritkábbnál ritkább darabjai csendülnek fel. Érdekesség, hogy Pándinak sikerült hozzájutnia egy Kemény György-grafikához, ami ezen az estén elnyeri végső helyét a Központ falán. Sőt, a frissen falra kerülő grafikát maga a művész avatja fel!

Szerdán a Horizont Galériában N.S.A – National Sun Association címmel kerül megrendezésre Keresztesi Botond második önálló kiállítása. A hatkor nyíló tárlat Keresztesi egy új, figurális festészeti alapokon nyugvó,  de többek között plakátok és lemezborítók vizuális világából is inspirálódó stílusát megőrző sorozatát mutatja be. A téma középpontjában a szoláriumozó szobrok állnak – így keverednek össze a képeken a kapitalizmus és a művészettörténet szimbólumai.


Keresztesi Botond   forrás: horizontgaleria.hu

Csütörtökön 18:00-kor vegyük az irányt a Labor Galéria és a Magánideológiák című kiállítás megnyitója felé. A kiállítás anyaga egy fél éves tervezőgrafika-történeti előadás-sorozathoz kapcsolódik. Az említett kurzuson leszűrt következtetés szerint a design is társadalmi-politikai kontextusban értelmezendő – különösen igaz ez a cserélődő ideológiai áramlatokat oly sokszor illusztráló tervezőgrafikára. A kurzus hallgatói így a plakátnyomtatás régi technikáját felidéző rizográf printeket terveztek egy általuk választott, társadalmi kérdések szempontjából fontos témára reagálva.

Pénteken 18:00-kor a Kassák Múzeumban »K« METSZETEK címmel nyílik Szemző Tibor kiállítása. A kiállításon debütáló audiovizuális installáció Franz Kafka élettörténetének utolsó szakaszát helyezi középpontba. Az író derűsebb oldalát feltáró munkát egy évekig tartó kutatás előzte meg. Az így megismert tények a sokszor száraz, kutatói összefoglalás helyett meseszerű narratívában jelennek meg a kiállításon. A zenei és szöveges elemekből felépülő hanganyagból és egy filmből álló munka Franz Kafka mellett utolsó szerelmét, Dora Diamantot és orvosát, Klopstock Róbertet is megismerteti a látogatókkal.

Szombaton irány Szentendre és a MűvészetMalom, hiszen 18:00-kor nyílik a Levitáció, FeLugossy László, Bukta Imre és Szirtes János kiállítása. A három alkotó erre a kiállításra készült munkái a művészek saját, szentendrei művészeti hagyományhoz fűződő viszonyukra reflektálnak. Az elmúlt évtizedekben egymást sokszor keresztező életművek így bizonyos pontokon közös, bizonyos pontokon pedig eltérő tapasztalatokat szültek a helyhez kötöttségről illetve az elszakadástól, a „levitáció” lehetőségeiről.


Levitáció   forrás: facebook.com