Ezt nézd! - Vidéki és nemzetközi nyitás

Ezen a héten Budapest mellett vidékre – pontosabban Miskolcra –, valamint a nemzetközi színtérre figyelünk.

Kedden 18:00-kor az Art+Text Budapest termeiben látható Imaginary Viaduct című kiállításon tart tárlatvezetést Szinyova Gergő és a kiállítás kurátora, Rieder Gábor. A kiállítás véghajrájában – hiszen már csak egy hétig, október 30-ig látogatható – első kézből tudhatjuk meg milyen folyamat eredményeképpen született meg az egy képet feldolgozó sorozat, sorozat-e valójában és hogyan válhat eszközzé a képi redukció. Szinyova Gergő legújabb munkáinak kapcsán szó lesz a másolhatóság és egyediség kérdéseiről, sőt, ha már tárlatvezetés és a művész jelenléte is garantált, mi se hagyjuk otthon azokat a kérdéseket, amik már hetek óta bökik az oldalunkat.

Szerdán 19:00-tól a holland Metahaven kollektíva képviseletében Daniel van der Velden alapító tart előadást és nyitott beszélgetést a Toldiban. Az Information skies címen futó, a Reality Research Festivalhoz tartozó programot Puskár Krisztián moderálja. A vizionárius és nagy szakmai befolyással bíró stúdió kulturális szupersztárjának hazai szereplése talán az egy hetes fesztivál egyik legizgalmasabb estéje!


A Metahaven által a WikiLeaksnek tervezett merchandise   Forrás: facebook.com

Csütörtökön irány Miskolc, ahol kortárs művészeti csoportos kiállítás nyílik, Járat címmel. A miskolci metró legendáját felszínre hozó kiállítás Miskolc múltjára és jelenére reflektál egy  misztikus történet apropóján. Az alapvetően pesti bázisú alkotók – 40 labor, Bocsi Eszter, Csáki László, Fülöp Gergő, Gróf Ferenc, Gyuk Krisztina, Horváth Csaba Árpád, Kiss Botond, Lakner Antal, Moravszki Kata, Nagy Gergő, Sipos Eszter, Tettamanti Ádám – és kurátorok külső szemlélőként igyekeznek megfogalmazni azt, milyennek is tűnik Miskolc azoknak, akik csak elmondásból avagy turistaként ismerik a várost? A kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet alapszak másodéves hallgatói és a Miskolci Galéria közötti együttműködés eredménye. Üdvözöljük!

Szintén csütörtök és szintén Miskolc: 17:00-kor Képzőművészet és építészet, egy 1980-as esemény és archívum újragondolása címmel nyílik csoportos kiállítás a miskolci Galériában. A 2016-os Miskolci Művésztelepre meghívott alkotók a város múltjával, pontosabban egy 1980-as eseménnyel, a képzőművészet és építészet kapcsolatával kezdtek el foglalkozni. 1980-ban összefogtak a képzőművészek és a fiatal építészek, hogy nyomot hagyjanak a városon, ennek nyomát a mai napig őrzi a Miskolci Galéria és Alkotóház archívuma. Kortárs képzőművészeti visszatekintés!

Ugyanezen az estén 19:00-kor, de már Budapesten Baranyay András kiállítás nyílik a Neon Galériában. A kiállítás az idén elhunyt Kossuth-díjas alkotó a felhasznált médiumok széles skáláját felvonultató életművét summázza. A “konzervatív” önvizsgálat eredményeképpen született alkotások és igen széles hivartkozási háló jellemzi a Baranyay-életmű Neon Galériában kiemelt szeletét.
 

Baranyay András   Forrás: neon galéria

Pénteken 18:00-kor a Kiscelli Múzeum Templomterében nyílik Gróf Ferenc kiállítása, amely az ‘56-os évforduló előtt tisztelegvén egy ötven éve a raktárban rejtőző hatalmas festményt és egy több mint ötven éve megjelent könyvet állít a fókuszba. Bernáth Aurél és Déry Tibor munkái hosszú idő után kerülnek ismét közönség elé, erre a szituációra és a két alkotás párhuzamaira világít rá Gróf Ferenc munkája. Új olvasatot nyerhet a múlt két darabja egy kortárs alkotó szubjektív installációján keresztül. Aki nem tud betelni a kiállítással és később is visszatérne a Templomtérbe, annak ajánljuk a vasárnapi tárlatvezetést.

Erős pénteket zárván, 19:00-kor a Chimera-Project Galériában nyílik az idei, azaz 3. Chimera Art Award győztesének, Romina Giuliani kiállítása, a Loopholes from everyday life. A hazai művészeti színtér nemzetközi kicsatornázásán munkálkodó  Chimera három évvel ezelőtt alapította a portfólió-alapú kortárs művészeti díját – – ennek keretében  kerülhetnek magyar alkotók a nemzetközi közönség  elé ésimportálódnak a legfrissebb nemzetközi áramlatok a Klauzál téri galéria falai közé. Such international, very art, bestest!
 

Romina Giuliani   Forrás: facebook.com

Szombaton nyílik a 8. Kerületi feminista projektgaléria, a már nevével nyertes fERI első kiállítása, a Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue. Ana Bezelga, Andi Gáldi Vinkó,  Farkas Júlia – Vékony Dorottya és  Mare Tralla munkái a hely tervezett kiállításpolitikáját vetítik előre. A nemzetközi csoportos kiállítások és a feminizmus kritikai attitűdje felkerülnek 8 térképére!