Ezt nézd! – Mindenhol jó

A nyár közepén sem maradunk képzőművészeti élmények nélkül – sőt, ha kedvünk tartja a programok apropóján ezen a héten is ingázhatunk Budapest és vidék között. Ajánlunk alkotóházbeli bolyongást, kertben sétálást, Balaton parti nézelődést, finisszázst és kincsvadászatot is!

Szerdán 18:00-kor a Budapest Art Factory kiállítóterében Nikolas Antoniou-kiállítás nyílik. A ciprusi művész BAF nemzetközi rezidenciaprogramja keretében töltött két hónapot Budapesten, a tárlaton az ezalatt készült új sorozatát ismerhetik meg a látogatók. A színekben és motívumokban gazdag festmények mellett az alkotóházba látogatók az intézmény több műtermébe is beleshetnek. Így találkozhatnak Juhász Dóra, Kucsora Márta, Szász Sándor, valamint Gawie Joubert és Hu Huiming munkáival is.

Nem messze a Fugától 19.30-tól kezdődik a Köz.kemp alkotótáborban megvalósult munkák bemutatkozó estje a Labor Galériában. Három workshop egyhetes intenzív csoportmunkájának produktumait, illetve a táborban létrejött alkotói folyamatok lenyomatait lehet megnézni a pop-up kiállításon. Videók, fanzine, hamu, bor. Zenél: Ivan Buharov!

Szintén szerdán, de egy picivel később, 20:00-kor irány a Dorottya Udvar, ahol a Belső Kert című kiállításon tart tárlatvezetést a két kurátor – Fenyvesi Áron és Sárvári Zita –, valamint a nyolc kiállító alkotó – Albert Ádám, Bruno Baptistelli, Benczúr Emese, Fajó János, Kiss Adrián, Komoróczky Tamás, Kútvölgyi-Szabó Áron és Mátrai Erik. Sőt, az esti időpontnak köszönhetően a séta végén a kertben kiállított két fényinstalláció is működésbe lép!


Belső Kert   forrás: facebook.com

Csütörtökön 19:00-kor a Fugában Geometrikus generációk címmel nyílik csoportos kiállítás, amely az itthon először kiállító, 1931-ben született lengyel művész, Jerzy Grochocki és hat magyar alkotó – Somfai Rezső, Haász István, Dobó Krisztina, Forgó Árpád, Halmi-Horváth István, Marafkó Bence – közötti kapcsolódási pontokat tárja fel. Milyen párhuzamok rajzolhatóak fel a lengyel és a hazai alkotók életművében és milyen kérdésekre adtak eltérő válaszokat? A két generáció geometrikus művészethez fűződő viszonyát felvázoló tárlaton kiderül.


Jerzy Grochocki: "Igen - Nem = Egyenlő", 30x30x40 cm (x2), rétegelt lemez, akril, tus, 2009   forrás: facebook.com

Nyár lévén az a szerencsés helyzet, hogy majdnem minden hétre tudunk vízparti képzőművészettel kapcsolatos kulturális programot ajánlani. Ez ezen a héten sincs másképp: pénteken startol a tihanyi ArtPlacc. Az augusztus 24-ig tartó időszak alatt a hétvégékre programot kínáló fesztiválon bemutatott kortárs képzőművészeti és design projektek az ember és természet közötti viszonyt tematizálják. Megtudhatjuk többek között miért fontos igazán a DIY-kultúra és útmutatást kaphatunk azt illetően, hogyan alakíthatjuk ki magunkban a tudatos fogyasztói magatartást. Akiket pedig a vizes VB eseményei Balatonfüredre csábítanak, azok a parthoz közeli Vaszary Galériában a Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállításon nézgélődhetnek a szünetekben. A magyar képzőművészet rendkívül gazdag szebbnél szebb gyermekábrázolásokban, hogy mennyire érdekli ez magukat a gyerekeket, arról a mostani Artmagazin zöld különszámában első kézből értesülhetünk!

Veszprémbe szombaton érdemes utazni, hiszen 11 órakor a Dubniczay-palota Moholy-Nagy termében nyílik Bernát András kiállítás A táj konfigurációja címmel. Sőt a kiállításmegnyitó után itt debütál a Hajdu István által jegyzett, hasonló címet viselő Bernát András album is.

Vasárnap zár a Budapest Galéria Másodlat címet viselő csoportos kiállítása, így a szervezők a finisszázsra 16:00-tól kurátori tárlatvezetést szerveztek. Szabics Ágnes és Szegedy-Maszák Zsuzsanna még egyszer végigsétál az érdeklődőkkel a tárlaton, amely olyan kortárs alkotókat mutat be, akik praxisukban gyakran foglalkoznak saját alkotásaik újragondolásával, mondhatni másolásával.

Szintén vasárnap kincsvadászatra indulhatunk Budapest belső kerületeiben. A Szecessziós kincsvadászat a Terézvárosban címet viselő eseményen tüzetesebben végigfuttathatjuk a szemünket a jól ismert belvárosi utcaképeken, hogy felfedezzük azokat a szecessziós stílusjegyeket, amiket a hétköznapok rohangálása közben hajlamosak vagyunk pillantásra sem méltatni. Sőt, az is kiderül, mi jellemzi a magyar szecessziós stílust, illetve hogy úgy általánosságban hogyan ismerhetjük fel a szecesszió stílusjegyeit az épületeken. Találkozó reggel 09.50-kor a Zeneakadémia előtt, de előtte mindenképpen regisztráljunk www.korzozzvelunk.hu weboldalon!


forrás: facebook.com