Ezt nézd! – Igazi tavasz

A héten több tárlatvezetésen és performanszon vehetünk részt. Sőt, Pesten jelen lehetünk egy fontos kiadvány debütálásánál. Azok pedig, akik utazással töltenék a majdnem hétvégi jó időt, elmehetnek vidékre is, például Pécsre, ahol egy oktatási intézmény történetével ismerkedhetnek meg.  

Kedden 17:00-tól a Ludwig Múzeumban folytatódnak a „Mentés másként…” – Mi marad az újmédia-művészetből? kiállításhoz kapcsolódó kedd késődélutáni előadások. A szabadegyetemnek titulált eseménysorozat eheti alkalmával Lengyel András és Pintér Gábor tart előadást. Lengyel az „azonnal oldódó médiákról”, Pintér pedig a médiaművészet öregedési folyamatairól, megőrzési lehetőségeiről és a filmfelújítás etikájáról fog mesélni az érdeklődő közönségnek.

Ugyanígy kedden, 19:00-tól a tranzit.hu nyitott irodájában, a Majakovszkij 102-ben debütál a tranzit. hu gondozásában megjelent PST (Public – Street – Tactical) Sugár János public art tevékenysége című magyar-angol nyelvű kiadvány. A Hegyi Dóra, Hornyik Sándor, Sugár János, Szakáts Eszter és Tarczali Andrea által jegyzett kiadványt Hock Beáta kultúrtörténész mutatja be. A könyvbemutató mellett 1986, 1996 és 2006 után  ismét megnézhetjük Sugár János œuvre című, nem public art munkáját, amely tízévenkénti bemutatásával a múlt-jelen-jövő dimenzióit vizsgálja.


forrás: facebook.com

Csütörtökön 16:00-kor irány a Trafóklub és a Gondolatplasztika című előadás-sorozat eheti eseménye. Erhardt Miklós angol nyelvű performansz-előadásai melankolikusak, szabadak és a nézőknek is meghagyják a döntés lehetőségét: szabadon szeretnének járkálni, mint egy múzeumban, vagy inkább szeretnének bevonódni, mint a színházban?

Szintén csütörtökön, 18:00-tól a Deák Erika Galériában Csató József tart tárlatvezetést saját kiállításán. Az artist-talk jellegű eseményen személyesen is megismerhetjük a művészt, megtudhatjuk, milyen kérdések fogalmazódtak meg benne a munkák megalkotása közben és hogy ezekre a kérdésekre azóta megtalálta-e a válaszokat. És persze mi is kérdezhetünk!


Csató József   forrás: facebook.com

Pénteken 17:00-kor a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában nyílik riportkiállítás a PTE MK Damjanich utcai periódusáról, Old School címmel. A csoportos bemutató azt a kérdéskört járja körül, hogy vajon egy adott intézmény légköre valóban jelentős befolyással van-e az ott tanuló művészhallgatók látásmódjára? Beszélhetünk-e ezen alapuló korszakokról a művészeti intézmények történetében? A Damjanich utcai kampuszt esettanulmányként bemutató tárlat a közelmúltat vizsgálva igyekszik válaszokat adni a fentebb vázolt kérdésekre.


Kiss Endre: Lopott hősök