Ezt nézd! – Startol a Küszöb Fesztivál

A hosszú hétvége utáni három munkanapos hét mindegyik napjára több megnyitó jut – többek között azért, mert indul a pályakezdő alkotókra fókuszáló Küszöb Fesztivál. Sőt, lesz egy szintén a fiatal képzőművészekre fókuszáló beszélgetés, valamint egy epreskerti „ötperces” kiállítás is.

Szerdán 18:00-kor Igor Hosendl kiállítása nyílik a Horizont Galériában. A bölcs kígyó leckéje című,egészen június közepéig látható anyag a cseh festő első önálló budapesti bemutatkozása. A 2013-ban a prágai művészeti akadémia festő szakán diplomázott művész most legújabb, a rajz műfajából kiinduló és inspirálódó festményciklusát hozza Pestre. A munkák főszereplője, a címben is sejtetett kígyó – az állati alak több, stilizált motívumokat ábrázoló festményen is megjelenik. Akik kedvelték Hosendl Klára Hosnedlovával közös, Zsikla Mónika által kurált Red Riding Hood című kiállítását, azoknak meleg szívvel ajánljuk az önálló show-t is.


Igor Hosendl   forrás: instagram.com

Szintén szerdán folytatódik egy hosszú hagyománynak örvendő eseménysorozat. Az FFS szerda e heti, a Trapézban rendezett eseményén Biró Dáviddal és Földvári Zoltánnal hallgathatunk meg egy beszélgetést Új generáció a galériában címmel. A 19:00-kor kezdődő eseményen a galériában éppen kiállító művész, valamint a galéria alapító-tulajdonosa mesélnek majd arról, hogy milyen lehetőségei vannak a fiatal alkotóknak, akik szívesen összekötnék karrierüket egy galéria működésével, valamint milyen szempontok mentén választ pályakezdő alkotókat egy kereskedelmi galéria?


Biró Dávid   forrás: facebook.com

Szintén szerdán érdemes benézni az Epreskertbe, ahol friss Fukui Ryu munkákat nézhetünk meg. A sokat sejtető Tel.: Fukui Ryu - 5 perces festészet címet viselő esemény leírása szerint nemes egyszerűséggel festményeket nézhetünk – nem érdemes kihagyni.

Csütörtökön 18:30-kor rendezik a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében a 2018. évi Fundamenta – Amadeus Alkotói Ösztöndíj Pályázat eredményhirdetését, valamint a nyertes alkotók munkáit bemutató kiállítás megnyitóját. Akik esetleg ezen az estén lemaradnának az eseményről, a munkákat május 10-ig még megtekinthetik az egyetem kiállítóterében.

Szintén csütörtökön 19:00-kor nyílik Szurcsik József kiállítása Helykeresők címmel a Godot Galériában. A tárlaton az elmúlt években készült munkák friss válogatásával ismerkedhetünk meg – lesznek szigorúan fekete-fehér és a közelmúltban készült, újra színesedő festmények is. Az anyag tematikájának középpontjában a bizonytalanság és a biztonság keresésének kontrasztja áll.


Szurcsik József   forrás: facebook.com

Ugyanezen az estén elstartol az első Küszöb Fesztivál kiállítás is. A fesztivál majdnem két tucat budapesti kortárs művészeti intézmény összefogásán alapul, középpontjában a pályakezdő képzőművészek lehetőségei állnak. Az első ide csatlakozó anyag 19:00-kor a Telep galériájában mutatkozik be. Tóth Balázs Máté Mascot-land című anyagát a japán kalabakultúra inspirálta. A sematizált figurák egyszerűségükből kifolyólag alkalmasak arra, hogy szociális problémákat illusztráljanak. Jelen esetben a szélsőséges nacionalista, a hajléktalan, a nyugatra kivándorlás szuperhőse, vallási és etnikai csoportok figuráival kapcsolatos problémákat.

Pénteken, folytatván az e heti Küszöbös programokat, érdemes benéznünk a PINCE galériába. Felsmann István 19:00-kor startoló ACIO Daktyliothéka című kiállításának sajátossága, hogy a művész kurátor szerepet ölt és sajátos szempontrendszer mentén kialakított gyűjteményt mutat be az érdeklődőknek. A cím ACIO kifejezése az -áció főnévépzőre utal – az említett főnévképző pedig a generáció, szelektáció és sematizáció szavak végére tapasztva olyan szavakat képez, amelyek mindegyike Felsmann alkotási folyamatának egy-egy állomását jelölik. Akik kíváncsiak a végeredményre, azok nézzenek be a budai kiállítótérbe.


Nyitkókép: Igor Hosendl: Slow Print (2017), forrás: www.igorhosendl.com