Ezt nézd! – A megszokottnál több

Nemzetközi és hazai csoportos kiállítások, a megszokottnál több fotós program és szentendrei látogatásra invitáló hétvégi megnyitó is lesz az elkövetkező hét napban.

 

Kedden 18:00-kor a Glassyard Gallery nyit csoportos kiállítást Pigment – Láthatósági zónák címmel. A galériához tartozó, valamint melléjük vendégként meghívott nemzetközi művészek – Radek Brousil, Aneta Grzeszykowska, El-Hassan Róza, Svätopluk Mikyta, Perlaki Márton, Puklus Péter, Lukasz Skapski, Vermeir & Heiremans – munkáit bemutató tárlat az alkotók különböző társadalmi és gazdasági válságjelenségekre adott válaszait sorakoztatja fel. A Risk Change nemzetközi együttműködési program keretében megvalósuló szemlén felmerül több, a közbeszédben problémásnak tekintett témakör, mint például a szociális érzéketlenség és a jóléti sovinizmus is.
 


Pigment – Láthatósági zónák   forrás: facebook.com

Szintén kedden és szintén 18:00-kor nyílik kiállítás a Hegyvidék Galériában Until Titled címmel. A Kaposvári Egyetem fotográfia szak egykori hallgatóinak – Biró Dávid, Dobokay Máté, Neogrády-Kiss Barnabás, Regős Benedek, Riga Eszter, Schumann Bianka, Szántói Lilla, Zellei Boglárka Éva – a 2015-ös OFF Fesztiválon bemutatott anyaguk most látható először Budapesten. A hallgatók 2014-ben Interventions című kiállításukkal megnyerték az OFF fődíját, az ON Awardot, ezért a nemzetközi porondon is elismert munkák iránt érdeklődőknek kötelező a jelenlét. Nemcsak azért, mert a csapat munkáját díjra érdemesnek ítélte a szakma, hanem azért is, mert a most itthon debütáló projekt nem csupán az eredeti anyag hazaköltöztetése – a budai kiállítótérben bemutatott alkotások a 2015-ös kiállítás újrafeldolgozására tesznek kísérletet.
 


Biró Dávid, 2015 (az Indistinct sorozatból)   forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-tól a Lumen Kávézóban rendeznek beszélgetést a kiadói háttér nélküli magazinkultúráról. A beszélgetés résztvevői – Nemes Z. Márió, Tomasics József és Sepsi László –  a hazai fanzinkészítés mikéntjeiről, a horror kiadványokról, pontosabban pedig a Lovecraftról beszélgetnek majd.

Szintén szerdán, 19:00-kor nyit friss kiállítást a Faur Zsófi Galéria. Kudász Gábor Arion HUMAN című anyaga az univerzum fizikai és gondolati szövetét ábrázolja. A képeken visszaköszönő alapmotívum az évezredek óta építésre szolgáló modul: a tégla. A képek román és bolgár téglagyárakban és a közöttük megtett utakon készültek 2014 és 2015 között – a mostani kiállítás apropója pedig a tavasszal megjelenő, az anyagot summázó fotókönyv.
 


Kudász Gábor Arion   forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor Polaroid70 - Present Perfect címmel nyílik kortárs fotográfiai csoportos kiállítás a Baross utca 85-ben látogatható Patyolatban. A Fehér Vera, Bécsi Imre, Deim Balázs, Detvay Jenő, Gálos László, Gál András, Gombos Lajos, Kecskés Péter, Kolozsi Bea, Kovács Endre, Nagy Anita, Pók István, Szabó Maya, Tóth EGO(n) István, Vachter János, Vedres Ági, Vadászi Zoltán, Varga Gábor Ákos és Varga Tamás munkái mind az instant Polaroid technika lehetőségeit, a nyersanyagból adódó kísérletezések végredményeit, a technika szeretetét és az eljárások sokszínűségét mutatják be az úgynevezett örömválogatás kiállításon.

Pénteken 18:00-kor új kiállítást nyit a My Museum Sötétben tapogatózva címmel. Az egészen április elejéig látogatható tárlaton bemutatkozó négy alkotó – Martinkó Márk, Nagy Tibor, Rajnai Ákos és Szendrő Veronika – a megismerés, valamint a sötétség és fény kontrasztjának gondolatkörét tárják fel, a címhez hűen azonban a kiállítás látogatói is sötétben tapogatóznak majd a megvilágítatlan galériatérben.
 


Sötétben tapogatózva   forrás: facebook.com

Szintén pénteken este, 20:00-tól a MERSZ Klubban vehetünk részt Ladik Katalin Túlélni a Documenta 14-et című multimédiás estjén. A vetítésből és szóló performanszból álló esemény ingyenes. Ladik Katalin a modern kor technikai jelrendszeréhez (QR-kód, chipek, áramkörök) fűződő vonzalmáról, valamint a 2017-es Documentán bemutatott Gyere velem a mitológiába című performanszról is lesz szó.

Szombaton 17:00-kor irány Szentendre, a Ferenczy Múzeumi Centrum Barcsay terme és Alapító Nyolcak terme, ahol az Újvidéki Orfeuszok – A vajdasági Új Symposion folyóirat (1965 – 1992) című kiállítás megnyitóján vehetünk részt. Jó hír, hogy az eseményen még a folyóirat egykori szerkesztőségi tagjaival is találkozhatunk!