Ezt nézd! – Előadások hete

A héten folytatódik a 10 éves FUGA születésnapi eseménysorozata, valamint kezdetét veszi a Közép-európai Egyetem és a Kortárs Műgyűjtő Akadémia közös szabadegyeteme. A hét második felére pedig a Design Hét keretében zajló Artmagazin programokat ajánljuk a The Workshop és a The Studios tereiben.

Hétfőn 17:30-kor kezdődik a 10 éves FUGA születésnapi programsorozatának újabb állomása. Mélyi József, Spiró György és Vajda Mihály köszöntője után Robert McCarter építészprofesszor fog előadást tartani Breuer Marcellről. Közben pedig öt újonnan nyíló kiállításokkal várják az érdeklődőket: a Visszatérő formák Breuer Marcell építészetében – válogatott művek a Syracuse University Breuer Marcell Digitális Archívumából, a Metamorfózis. Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotókiállítása, a Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció, a Szalai Tibor: Brettschneider architektúrák, valamint a 10 éves a FUGA – Ambrotípia portrék Zalka Imre műterméből című tárlatokkal.

Kedden 17:30-kor veszi kezdetét a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) Szabadegyetemének első előadásnapja. Tatai Erzsébet művészettörténész, kurátor Kortárs alkotó nők Magyarországon – a lehetetlen megkísértése című előadásával indul, majd Sarkadi Nagy Emese művészettörténész, kutató Gyűjtők és hagyományok. A Keresztény Múzeum gyűjteményének korszerű feldolgozása és annak eredményei című előadásával zárul az első esemény. A program további részletei és a regisztráció az alábbi linken érhetőek el.

Image may contain: 1 person
Forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor kezdődik az ART LOVES FASHION AND BACK kerekasztal-beszélgetés a The Workshopban. Winkler Nóra a beszélgetés résztvevőivel, Cakó Kingával (CAKO), Garam Judittal (NUBU), Kiss Tibivel (JE SUIS BELLE), Szegedi Katával (Kata Szegedi) olyan kérdésekre keresik a választ, mint: hogyan inspirál divattervezőket egy művész, egy emlékezetes múzeumi látogatás, egy kedvenc festmény színei és karaktere? És ezen élmények miként épülnek be textilekbe, mintákba, fazonokba és kollekciókba? Az esemény ingyenes, regisztrációhoz kötött: [email protected].

Csütörtökön 18:00-kor Topor Tünde és Winkler Nóra tart művészeti előadást a The Studiosban. A TARANTINO HOLLYWOODJA a rendező új filmjét, a Hollywoodot idézi meg, ami a sokadik aranykorába visz, kulisszákba, flitterekbe, Los Angeles villanegyedébe, a letűnőben lévő hollywoodi és a felívelőben lévő spagettiwesternek világába, sztárok, kaszkadőrök, táncosok közé. Az álomgyár glamúrja és a képzőművészet kölcsönösen hatottak egymásra; a pop-art művek és a moziplakátok, képregények, a felnagyítás és a léptékváltások, az újfajta sztárkultusz mind-mind ennek eredménye. És persze az alaptoposz: a stúdiók sikertörténete elválaszthatatlan magyar származású alapítóiktól, a kivándorolt és ott alkotó kreatív elméktől. Az előadás sok képpel és történettel mutatja meg a film és festészet oda-vissza inspirációját a balassagyarmati Deutsch nővérek Dolly Sistersként táncolt fantasztikus revüitől Andy Warhol és Tom Wesselmann vibráló poszterein át a Tarantino kortárs Jeff Koons és Damien Hirst megalomániájáig. A végén mindennek feloldása – de ez legyen meglepetés! Az előadáson való részvétel díja 2 500 Ft, és az alábbi e-mail címen lehet regisztrálni: [email protected].

 

Image may contain: 3 people, people smiling, sunglasses and text

Pénteken 18:00-kor pedig egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítésen lehet részt venni a The Studiosban: A műgyűjtés globális világa – ahogy még sose láttad. A díjesővel kísért amerikai film, a Senki többet páratlan helyszíneken és élvonalbeli megszólalókkal vezet be a nemzetközi művészeti piac léptékébe, rendszerébe, rejtelmeibe. Műgyűjtők, dealerek, művészek, galériások, nagy árverezőházak között utazunk, hogy megértsük a felfoghatatlan rekordárak, hangos sikerek és csendes műtermek, múzeumok és vásárok természetét és szerepét. Az izgalmas film után jöhetnek a kérdések, az Artmagazin válaszol! Az eseményen való részvétel díja 2 500 Ft, és az alábbi e-mail címen lehet regisztrálni: [email protected].