Ezt nézd! – Budapest és Debrecen

A héten többször is érdemes lesz Debrecen felé venni az irányt, de azok sem fognak unatkozni, akik inkább a fővárosban töltenék az időt.

 

Kedden 18:00-kor a Mai Manó Házban tartják Szabó Dezső Darkroom című könyvének bemutatóját. A kötet az elmúlt négy évben készült és négy korábbi, a Vintage Galéria kiállításain már bemutatott – Fekete-Fehér, 2015; Exposed, 2016; A fény határai, 2017 – művek folytatását nyújtja. A kamera nélkül készült képek és a fényérzékeny fotópapírok lehetőségeit vizsgáló gondolatkört folytatva, ugyanezen az estén 19 órától Skála címmel Szabó Dezső legújabb munkáiból nyílik kiállítás a Vintage Galériában.

Szerdán este 17:00-ra szintén könyvbemutatóra igyekezhetünk, hiszen az Írók Boltjában ekkor tartják Martos Gábor Ilyet én is tudok című kiadványának bemutatóját. A szerzővel ez alkalomból Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője beszélget. A Műkereskedelem — Egy cápa ára című könyv párdarabja olyan topleütésekből válogat, amelyek kapcsán sokszor felmerül a megjegyzés: „Ilyet én is tudok…”.


forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor nyílik a Rétegelt Valóságok című kiállítás a budapesti Szenecsár Galéria és Kreatív Műhelyben. A Tomasz Piars és Bea Kusovszky munkáiból válogató tárlat hasonló munkamódszerű, rétegekből építkező alkotásokat mutat be. Kusovszky festményein sztereotip tájképek és divatlapokból kölcsönzött nőalakok találkoznak, míg Piars geometrikus formákat ábrázoló és a gesztusfestészet nyomait magukon hordozó képei már az absztrakt stílusba sorolhatók.


Rétegelt Valóságok   forrás: facebook.com

Pénteken 14:00-tól Áfra János tart galériás körutat Debrecenben. A néhány aktuális debreceni kortárs galériás kiállításon végighaladó túrán többek között a debreceni születésű Zékány Dia b24 Galériában látható és a rend, valamint rendetlenség kérdésével foglalkozó kiállításán is járhatunk. A túra ezután Fazekas-Koszta Tibor Hal Köz Galériában rendezett tárlatán, majd a Sesztina Galéria 65 év képekben című, Tamus István retrospektív kiállításon folytatódik. A program utolsó állomása pedig a MODEM és a Debreceni Nemzetközi Művésztelep idei zárókiállítása. Az ingyenes túrára ezen a linken lehet regisztrálni.

Pénteken 18:00-kor nyílik Dobokay Máté és Kalocsai Dorottya közös kiállítása, a Save. A telefon- és eszközfüggőség problémáiból kiinduló kiállítási felvetés következtében az itt bemutatott munkák az idő, a környezet, a kommunikáció és ezek kapcsolatait vizsgálják.

Szombaton 11:00-tól a debreceni MODEM-ben tartanak dizájn fókuszú konferenciát Dizájn, ellenállás, trendek címmel. A dizájnrezisztencia témakörét körüljáró eseményen elméleti szakemberek – Horányi Attila, Koós Pál, Vadas József, Szentpéteri Márton, Fiáth Heni, Faa Balázs és Schenider Ákos – mellett az idei művésztelepen résztvevő néhány művész – Albert Ádám, Lőrincz Réka, Molnár Dóra Eszter, Molnár Lilla Judit és Szigeti Csongor – előadásait is meghallgathatjuk. Mindezek után pedig 16:30-tól a DNM’18 művészeti vezetői – Csontó Lajos, Süli-Zakar Szabolcs és Horányi Attila – tartanak tárlatvezetést a Dizájnrezisztencia című kiállításon.


Dizájnrezisztencia, fotó: Czeglédi Zsolt, forrás: kultura.hu

Szintén szombaton, szintén a MODEM épületében 14:00-kor nyílik a Global Control and Censorship című nemzetközi csoportos kiállítás, amely a megfigyelésről, az ebből fakadó félelmekről és ezek hatásairól beszél. A megnyitóra ingyenes buszjárat indul Budapestről, a regisztrációhoz szükséges információk pedig mind megtalálhatók a megnyitó Facebook-eseményénél.