Ezt nézd! - Menjünk vagy maradjunk?

Szilágyi Róza Tekla

A hét egyik legkomolyabb kérdése: menjünk vagy maradjunk? A napfürdőzés helyett vegyünk-e részt inkább kulturális programokban? Mi azt gondoljuk, a nyár nem zárja ki a kortárs képzőművészettel való találkozást, ezért összegyűjtöttük hol érdemes nézelődni a héten!

Kedden 16:00-kor folytatódik a Nagyítások - 1963. Az Oldás és kötés kora című, az 1963-as év kulturális, művészeti és társadalmi kérdéseit körüljáró kiállítás tárlatvezetés-sorozata. Ezen a héten Kürti Emese értelmezésében ismerkedhetünk meg a kiállítás egyik altémájával, a hatvanas évek közösségi hálózataival. A vezetés-sorozatot érdemes végiglátogatni, hiszen egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy egy adott kiállítást több nézőpontból megismerhessünk és feldolgozhassunk!

A hatvanas évek után vár minket a kortárs – a Kisterem Galériában 18:00-kor nyílik a Smalltalk 2016: hello stranger! című kiállítás. A Kisterem Galériában felállított interaktív mesterséges intelligencia installáció segítségével új szemszögből ismerhetjük meg a migráció igen szövevényes témakörét. A két számítógép algoritmusok vezérelte logika segítségével rágja át magát több terhelt témakörön. A látogatók befolyásolhatják a robotok hangulatát, így megnézhetjük milyen a szélsőségesen toleráns és intoleráns nézőpontok találkozása. Fernezelyi Márton, Langh Róbert, Szegedy-Maszák Zoltán és Aczél Richard munkája nem csupán párbeszéd-alapú, hanem minket is párbeszédre késztet!


 Smalltalk 2016: hello stranger!  ©, kép forrása: facebook.com

Ha érdekel minket a művészeti díjak és pályázatok világa, ugyanezen az estén 18:30-tól a 2015. évi Union-AMADEUS Rezidens pályázat két győztesének, Szabó Klára Petrának és Fridvalszki Márknak a munkáit tekinthetjük meg az AMATÁRBAN.

Szerdán este nyílik a Színtéridő, Paizs Péter kiállítások 1984-2014 a Budapest Galériában. A 17:00-kor nyíló bemutató a címben jelzett időszak húsz évének kiállításaiból emeli ki a nyolc legmeghatározóbbat. A nyolc teremben bemutatott szubjektív válogatás segítségével hozhatjuk be a geometrikus és absztrakt Paizs-életműben esetlegesen felhalmozódott elmaradásunkat. Önkanonizálás és a múlt művészete a kortárs képzőművészet egyik legfontosabb budapesti kiállítóterében.

A hét negyedik napján sem maradunk megnyitó nélkül. Csütörtökön a Károlyi kert szomszédságában található Trapéz Galériában nyílik Trapp Dominika “És mennyire benne van korunk egész tragédiája is” című kiállítása. Az érzékelhető és az érzékelhetetlen, a mérhető és a mérhetetlen széles skáláján mozgó történések öndefinícióra késztetnek bennünket. A diagram és a vátesz egymással szemben álló fogalmaival párhuzamosan jelenik meg a dokumentarista és vízionárius két szerepköre. Trapp Dominika 18:00-kor nyíló kiállítása ezen a széles skálán kísérli meg a művész pozíciójának bemutatását.

Pénteken 19:00-kor a Müsziben debütál a Menjek/maradjak sorozat legújabb darabja, amely a Hollandiában élő magyarok elköltözéssel és lehetőségek keresésével kapcsolatos kérdéseit dolgozza fel. A Menjek/maradjak független hazai dokumentumfilm-sorozat Amszterdamban, Utrechtben, Hágában és Rotterdamban játszódó holland kiadása az identitáskeresés problémáját kívánja felgöngyölíteni. A filmsorozat tökéletes gondolatébresztő, ajánljuk mindazoknak, akiket foglalkoztatott már a „hol vagyok otthon és miért?” kérdésköre.

Az elmúlt hetekben több művészeti projekt és szorosan a kortárs képzőművészeti szcénához kötődő szabadidős program hívta fel a figyelmünket a társasozás nyújtotta lehetőségekre. Ezen a héten sem maradunk játék nélkül, szombaton 10:00-tól a Magyar Képzőművészeti Egyetemhez tartozó Epreskertben rendezik meg a DIXIT – játékos piknik minden korosztálynak című eseményt. Különös csavarral DIXIT-ezhetünk együtt: a játékhoz tartozó kártyákon a Képző hallgatóinak munkái késztetnek minket asszociációra.