Ezt nézd! – Építészet, technika, számítógépek

E heti ajánlónkban a képzőművészet határterületeivel foglalkozó események kerülnek előtérbe. A programokon többek között az építészettel, kortárs technikákkal, és a számítógépek művészetre gyakorolt hatásaival is jobban megismerkedhetünk.

 

Kedden 19:00-tól újra (2) hét műtárgya lesz az FKSE-ben. A hangművészekből, dizájnerekből és programozókból álló Rites Network csoportot Helyes Dániel és Zemlényi-Kovács Barnabás fogja faggatni. A cél, hogy minél többet megtudjunk a csoport tevékenységéről és annak helyszíneiről, valamint a tagok által létrehozott performanszról, amelynek különböző verziói a Crosstalk Cross9 Prequel és jdn ossi címmel az FKSE Xtro realm kiállításán voltak láthatóak.

Kedden 20:00-kor az A38 galériaterében nyílik új kiállítás. Tóth Andrej A leselkedő című anyaga – a címhez hűen – a leskelődés, kukucskálás, voyeurizmus témakörét járja körül. A művész mindig megfigyel, a megfigyeltet vagy a megfigyelt által ébresztett érzéseket, és az így született tanulságokat ábrázolja. A most bemutatott munkákat a művész saját élete mellett Alberto Moravia művei inspirálták: a kiállításon a titkolt és a felvállalt megfigyelések ábrázolásai, és a függöny mögé betekintés gesztusa várja az érdeklődőket.
 


Tóth Andrej   forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor az Építészet és idő – a '60-as és '70-es évek magyarországi építészetének örökségéről című könyv bemutatójára, és a hozzá kapcsolódó pop-up kiállításra is ellátogathatunk a Fugába. A BME Építőművészeti Doktori Iskolája által összeállított kötetet U. Nagy Gábor építész, egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatójának tolmácsolásában ismerhetjük meg – ha pedig kedvet kapunk a nyomdából frissen érkezett kiadvány megvásárlására, ezt is megtehetjük a helyszínen.
 


forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor a Ráday utcai Galeria Byartban nyílik Csernátony Lukács László kiállítása Szuperheroizmus címmel. A címként szolgáló kifejezés a sci-fi, a futurológia és a hőskultusz elemeit egyesítő hiedelemre utal, ahol bárkiből lehet hős, pontosabban: szuperhérosz. A szuperhős fogalmára, a történelem és az elmúlt idők hősökhöz való viszonyulására, valamint a poszthumán témakörére fókuszáló kiállítás január elejéig látogatható.
 


Csernátony Lukács László   forrás: facebook.com

Szombaton 14:00-tól újra aktivizálódik a legizgalmasabb lokációt magáénak tudó kortárs projekt, az ENA, azaz az Everybody Needs Art. Keresztesi Botond FPS - Future Past Sunday című anyaga ugyanis ekkor debütál, a jelenlét azonban regisztrációhoz kötött. A szombati, kényelmes időpontban zajló megnyitó mellett a másik jó hír az, hogy az anyag egészen márciusig megtekinthető.
 


Keresztesi Botond   forrás: facebook.com

Szombattól új nagykiállítással várja a látogatókat az Új Budapest Galéria. A 17:00-kor nyíló A jelen képlete I Digitális bennszülöttek, digitális bevándorlók a C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány kiállítása, és a képzőművészet és számítógépek hazai színtéren vizsgálható viszonyrendszerére, valamint hatásmechanizmusaira fókuszál. Hogyan hatottak egymásra a kettő az elmúlt nagyjából 15 évben? A kiállítás anyaga azért is különleges, mert a jól ismert és jelentős életművel rendelkező alkotók mellett pályakezdő fiatal művészek munkáival is találkozhatunk, akik a Szabadfogású Számítógép Verseny 2017-es résztvevőiként csatlakozhattak a tárlathoz.