Cinema Teleport – Közösségi kapcsolgatás

Mobil videógaléria több mint 20 képzőművész munkáival, klubkörnyezetben, álldogálás helyett kanapéról élvezve. A projekt 2016-ban debütált a Bánkitó Fesztiválon, február 1-jén pedig a Trafóklubba költözik. A rendhagyó kiállításon nemcsak el lehet mélyedni az alkotásokban, de kapcsolgatni is lehet közöttük, az esti eseményen pedig szakavatott kommentátorok változtatják sitcom élménnyé a képzőművészeti projektet. Rögzített nevetés nincs, távirányító van.

Teleport Galéria: Cinema Teleport
Közösségi kapcsolgatás

2017.02.01.
Trafó Kortárs Művészetek Háza


16:00-19:00 szabad kapcsolgatás

19:00 élő kommentárshow

A kiállítás a délutáni időszakban, 18.30-ig ingyenesen látogatható.

Cinema Teleportot az a felismerés hívta életre, hogy a white cube kiállítóterekben installált, sokszor akár mozifilm hosszúságú kortárs videóművek gyakran nem képesek fenntartani a közönség érdeklődését a vetítés teljes ideje alatt.

A térspecifikus projekt célja az, hogy új prezentálási módokkal kísérletezzen. A Trafóklubból olyan nappalit alakítanak ki, amely megteremti a tévénézés otthonos miliőjét. Ez a kísérlet azt vizsgálja, hogy a kényelmes környezet mennyiben segíti elő a közönség ráhangolódását a hosszabb filmekre.

A korai kilencvenes évek nosztalgiáját megidézve a látogatók kanapékon ülve szabadon kapcsolgathatnak három tematikus TV-csatorna, a History, a Reality és a Music Channel között, egy kifejezetten erre az alkalomra készülő műsorújság alapján. A választás szabadsága ugyanakkor együtt jár azzal is, hogy a párhuzamosan futó programokról a nézők akár le is maradhatnak… A Netflix és egyéb stream-alapú tartalomszolgáltatók korában ez az élmény pedig igencsak szokatlan lehet.

A délután folyamán látogatható interaktív installáció mellett pedig egy többkamerás sitcomokat imitáló happening során két szakavatott kommentátor fogja élőben közvetíteni a TV-ben látottakat.


 

TELEPORT GALÉRIA
A 2014-ben az MKE és az ELTE egykori hallgatóiból alakult Teleport Galéria olyan mobil kiállítótér, melynek programja mindig más helyszínen valósul meg, azaz nem rendelkezik állandó, földrajzilag lokalizálható térrel. Kiállításaik elsősorban aktuális társadalmi és politikai problémákra reflektáló projektek, melyekben fiatal, többnyire pályakezdő művészekkel kollaborálnak.
 
http://teleportgaleria.tumblr.com
 
Művészek: BRÜCKNER János, ERMÉNYI Mátyás, FÁTYOL Viola, FILLÉR Máté, Gazsi Rap Show, GÁSPÁR Dániel, GUTEMA Dávid, HORVÁTH Csaba Árpád & SIPOS Eszter, IPSICS Barbara, KESERUE Zsolt, KISSPÁL Szabolcs, LIMA Victor, NEMES Csaba, PETTENDI-SZABÓ Péter, Société Réaliste, SUGÁR János, SURÁNYI Nóra, SZEMZŐ Zsófia
 
Meghívott előadók: LIMA Victor, SALLAI László
Installáció: SZAPU Dániel
Grafika: BOZZAI Dániel
Kurátorok: DON Tamás, GADÓ Flóra, ISTVÁNKÓ Bea, MARGL Ferenc, SÁRAI Vanda
Együttműködő partnerek: Bánkitó Fesztivál, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Let it Be! art agency