Gallery hopping 11.18-24.

Heti programajánló

Ezen a héten több kiváló művész is betekintést ad privát univerzumába és egy végül egy új múzeumot is felavathatunk.
Kedden este 6-kor nyílik Kokesch Ádám egyéni kiállítása a Kisteremben POD címen. A technikai hálózatok moduljaira utaló szót Kokesch régóta használja titokzatos objektjeinek leírására, amelyek a galériatérben konstallációba rendezve mintha valamiféle kommunikációs kapcsolatban állnának egymással.
(Kokesch Ádám: PODKisterem, 2013. november 20. - 2014. január 10.)

Szerdán indul a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet Idővagonja: a három év szünet után újra megrendezett Éjszakai Átszálló Fesztivál idei témája az időutazás, így szerdától vasárnapig 1953 Sztálinvárosától 1993 rendszerváltás utáni poszt-iparvárosáig mindennap másik évtized elevenedik meg az ICA-D-ben – koncertekkel, beszélgetésekkel, és olyan képzőművészek részvételével, mint Horváth Tibor, Várnai Gyula vagy a Besorolás alatt.
(Idővagon – Kortárs Művészeti Intézet Dunaújváros, 2013. november 20-24.)

Csütörtökön egymást érik a nyomasztó társadalmi problémák hatása alatt formálódó magánmitológiák: 6-tól Gerhes Gábor tart tárlatvezetést a fiktív titkos társaságokat bemutató, a gyűlölet és a leigázó hatalom dicsőségét megéneklő Neue Ordnung kiállításán a Trafóban; 7-től pedig megnyitó az acb összes termeiben: a galériában Kis Róka Csaba ad válogatást erőszakban tobzódó apokaliptikus jövőképeiből, míg az Attachmentben Roskó Gábor mutatkozik be. Az előzőekhez hasonlóan több kultúrkör mítoszaiból és művészettörténeti hagyományaiból inspirálódó művész egy nagyméretű, kobaltkékkel festett vázát és egy fotót mutat be, utóbbiról azonban a galéria semmit sem árul el – hogy mi köze a kiállításnak a Belga Kongóhoz, csak akkor derül ki hát, ha ellátogatunk az acb projektterébe.
(Gerhes Gábor: Neue Ordnung – Trafó Galéria, 2013. október 30. - december 8.; Kis Róka Csaba: Kihalni tudni kell és Roskó Gábor: Belga Kongó – acb/acb Attachment, 2013. november 22. - december 21.)

A péntek pedig a technikai médiumoké: 7-től a Műcsarnokban Julia Stoschek elsősorban időalapú, mozgóképes médiumokra fókuszáló düsseldorfi magángyűjteményéből adnak nemzetközi válogatást Egy város entrópiája címen; aki pedig inkább a médiaművészet magyarországi feldolgozásának eredményeire kíváncsi, menjen a Laborba, ahol 6-kor egy kiállítás és egy Telematikus performansz kíséretében bemutatkozik a mediamuseum.c3.hu – Médiatörténeti és médiaművészeti múzeum, a C3 Alapítvány eddigi talán legfontosabb, hiánypótló projektje.
(Egy város entrópiája - művészek: Francis Alÿs, Lonnie van Brummelen, Cao Fei, Cyprien Gaillard, Klara Lidén, Heen Marten, Gordon Matta-Clark, Robert Smithson, Clemens von Wedemeyer, Andro Wekua, Tobias Zielony – Műcsarnok, 2013. november 23. - 2014. február 23.; Virtuális-e a valóság*? A kortárs médiaművészet és a médiatörténet mérföldkövei, vagy a mediamuseum.c3.huLabor Galéria, 2013. november 22. - december 6.)


A nyitóképen a Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros Éjszakai Átszállójának meghívóképe.