Ezt nézd! – Mozgóképek

A héten több program is mozgóképeket tematizál, az Oscar-díjas magyar animációtól kezdve a nemzetközi friss animációs filmeken keresztül egészen a vasárnapi Ludwigos lengyel filmnapig.

 

Hétfőn az Art+Text Budapest termeiben nyílik Bernáth Dániel Organimetry című önálló popup kiállítása. A bemutatott anyag Bernáth új műveiből, az úgynevezett organikus keretes absztrakt sorozat folytatásaiból áll. A pimasz hanyagsággal párosuló kísérletező szemlélet radikális absztrakciót szül. A rusztikus és organikus vakkereteket a Mátrában töltött alkotási időszak inspirálta. A látványban a barkácsesztétika és a colorfield festészetre történő utalások egyesülnek a festő kézjegyeinek kiiktatásából következő személytelenséggel.


Bernáth Dániel   forrás: facebook.com

Kedden 19:00-kor irány a Labor Galéria és a Szavakon túl. Az kreatív kommunikációnak szentelt nemzetközi kulturális projekt, az IMAGIT keretében megvalósuló program a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke és a Karlsruhe University of Art and Design közreműködésében valósul meg. Az egyetem hallgatóinak – Kovács Gyula, Plesznivy Ákos, Anina Rubin, Süle Tamás, Szapu Dániel, Szécsi Noémi – munkái mellett a Karlsruhe University of Art and Design videoprezentációja várható.

Szerdán az Urániában, Puskinban, az Art+ mozikban és a Szlovák Intézetben startol a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál. A szerdától vasárnapig tartó rendezvény versenyprogramját, matinévetítéseit és gyerekeknek szóló filmjeit itt csekkolhatjuk, sőt, lesznek koncertek és workshopok is. Ha már animáció, ugyanezen az estén nyílik A légy című filmjéért Oscar-díjat begyűjtő Rófusz Ferenc életműkiállítása 18 órakor a Ráday utcai Filmes Házban. Az esemény a méltán híres film vetítésével indul, hogy aztán Mata János vezetésével a stáb tagjai beszélgessenek az alkotási folyamatról, az Oscar-díj súlyáról és kellemes következményeiről.
 

Sébastien Laudenbach: The Girl Without Hands (Les Films Sauvages) @ Anilogue   forrás: dotandline.blog.hu
 
Szerdán 18:00-kor a Horizont Galériában is új kiállítás nyílik, Kristóf Gábor Olvadáspontja.  Kristóf Gábor itt bemutatott sorozatai – Stancrajzok és Polikrómok – a festészet alapelemeit tematizálják és dekonstruálják. Az alkotó a festészet keretrendszerét és képlékeny határvonalait kutatja. A kiállításon egy kiadvány is debütál, melynek szövegét Fehér Dávid jegyzi.
 
Kristóf Gábor: Random skála - javaslatok a szinterezés iparának   forrás: facebook.com
 
Vasárnap zár a Ludwig kiállítása, a Vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története és utolsó hetét nyitja a kortárs lengyel művészetet bemutató tárlat, a Fiatal Lengyelország – A valóság utóérzései. Finisszázs napot tart tehát vasárnap 16:00-tól a múzeum Mozgóképi fordulat a kortárs lengyel képzőművészetben címmel, ahol a kiállítások képzőművészeti alkotásai mellett a lengyel filmművészet új jelenségével ismerkedhetünk meg, ti. Lengyelországban a képzőművészek az utóbbi időben bizony elkezdtek mozifilmeket csinálni.