Ezt nézd! - Diskurzusok hete

Szilágyi Róza Tekla

Kerekasztal beszélgetések, előadás, artist talk valamint kiállítás formájában manifesztálódó polgári tudatosság és tettrekészség jegyében folytatódik a tavasz. Felkelünk a téli álmunkból és az új év ígéretével új célokat tűzünk ki magunk elé. Azonban megvalósíthatóak-e céljaink, meg tudunk-e bírkózni az elénk gördülő akadályokkal? Segít-e, ha beszélünk a fennálló helyzetről, sőt: érdemes-e párbeszédeket kezdeményeznünk terveinkről és vágyainkról? Továbbá, érdemes-e megosztanunk egymással a már látottakról és átéltekről kialakult véleményünket? Április első hete tökéletes diskurzus-terápiát kínál. Menjünk, érdeklődjünk és beszélgessünk! A hét végére talán kiderül: érdemes-e.

Azoknak, akik általában hiányolják a kiállítóterekben történő művészi megszólalásokat boldogan jelentjük: kedden a Trapéz galériában Juhász Anna kurátor és Polyák Levente urbanista beszélget a Noguchi Town címen futó kiállítás alkotójával, Schmied Andival. Városi misztérium, urbán gondolatok, makett-ideológia és sokrétű értelmezés várható. Érkezzünk sokan és támogassuk az artist-talk itthon kevésbé elterjedt, viszont nagyon fontos hagyományát!


Schmied Andi: Noguchi Town   Kép forrása: facebook.com

Szerdán folytatódik az urbánus gondolkodás, hívószó a budapesti ingatlanpiac a közösségi finanszírozás és befektetés kérdésének tükrében. A KÉK szervezésében megvalósuló Funding the Cooperative City a tudásmegosztás jegyében az inkubáció hívószavával a közösségi célú ingatlanok kérdéskörét tervezi körüljárni. A tavasszal induló Lakatlan Budapest programja a kihasználatlan budapesti ingatlanok és bolthelységek urbán-folyamba történő integrálását tűzte ki célul, a szerdai kerekasztal ebbe a programba ágyazódva tárgyalja a kihasználatlan ingatlanok helyzetét és azok felhasználási lehetőségeit. Aki inkább filmet nézne és aztán beszélgetne, annak az Art+Cinemában 18:15-kor kezdődő Az itt élő lelkek nagy része című alkotást kontextusba helyező eseményt ajánljuk. A közös mozizást közönségtalálkozó követi, ahol az érdeklődők és rajongók Stőhr Lóránt beszélgetését hallgathatják meg Ivan és Igor Buharovval, a film alkotóival.

A kérdésfelvetések és az összművészeti kezdeményezések jegyében zajlik a csütörtök esti Kritikus vagy? címen futó pechakucha és beszélgetés. A Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős mesterszakos kurátor-hallgatóinak projektje a kortárs művészet kritikusságát helyezi fókuszába. A kritikussággal szemben fennálló határozatlanság avagy irónia arra utalhat, hogy kulturális szcénán belül sem világos, hogy mit jelent valójában a „kritikai művészet” fogalma. Felmerül tehát a kérdés: milyen formákban jelenik meg a kritika a kortárs művészetben? A kultúra különböző ágait képviselő szakemberek, úgy mint Barda Beáta, Gaborják Ádám, Inkei Bence, Mélyi József és Tornyánszki Éva pechakucháin és az Erőss Nikolett által moderált kerekasztal beszélgetésen keresztül mélyülhetünk el a kritikai attitűd útvesztőjében.


Borsos Lőrinc: Kiállítás szüleinknek   Kép forrása: borsoslorinc.com

Pénteken a magvas gondolatok és zárt terek után érdemes elfogadnunk az Artlocator és KIBU invitációját: pattanjunk biciklire, járjuk be a várost és tanuljunk az AR, azaz augmented reality lehetőségeiről és itthoni megjelenési formáiról. Mennyiben segítheti a technika a kultúra-közvetítést, mennyire érdemes és hasznos élni az innovációk nyújtotta lehetőségekkel? AR-olvasó applikáció telefonra töltése és a biciklikerék felpumpálása kötelező, indul az AR-spotting!