Ezt nézd! – Kiadványok hete

A héten előnyben lesznek a kiadvány- és grafika-fanok – több eseményen is megcsodálhatják rajongásuk tárgyait.

 

Kedden 18:00-kor a Budapest Galériában nyílik Váradi Brigitta Jelölés című kiállítása. Az Írországban és az Egyesült Államokban élő és dolgozó művész a kiállításon debütáló gyapjúmunkáit komoly kutatómunka és technikai kísérletezés előzte meg. A tradicionális technikával készített kortárs képzőművészet alkotások az emlékezés és az emlékeztetés mechanikáját vizsgálják, miközben a társadalmilag elkötelezett művészettel mutatnak rokonságot.

Előzetes bejelentkezéssel egész héten megtekinthető OMARA, a roma származású festőművész új munkáit bemutató, Gondolj amit akarsz" című egyéni kiállítása. A helyszín a nagytétényi úti art quarter budapest, a kiállítás pedig az Everybody Needs Art szervezésében valósult meg. Felkészülésként érdemes elolvasni a Monoron született alkotó rövid önéletrajzát.

Szerdán 18:00-kor irány a Fiók és a 2017-es Ukmukkfukk Zinefeszt nyitóeseménye, a Miújság?. Az elmúlt év friss magyar zine-jeiből válogató kiállításon többek között megnézhetjük, miken dolgozott a BPZines, a Deposit, a Gondnok Projekt, a Gruppo Tökmag, a Hurrikan Press, az Icipici Press, a Vulkán Gallery és a ZINA csapata. Több kiadvány egyenesen a nyomdából érkezik, úgyhogy a kiadványművészet rajongóinak szinte kötelező a részvétel. Ha szerdán ellátogattunk a Fiókba, akkor vasárnap és hétfőn mindenképpen érdemes megnézni magunknak magát az Ukmukfukk Zinefesztet is az Ankertben. Az ingyenes eseményen azok is boldogan nézelődhetnek, akiknél a hónap végi dátum kizárja a fanzine-gyűjtemény gyarapításának lehetőségét. A vásáron hazai és külföldi kiadványokat egyaránt vásárolhatunk, ott lesz többek között az Artpool Art Research Center, a Blank-a-Book, a DEPI fanzine, Igor Hofbauer, a KOMIKAZE (HRV) és a KudlaWerkstatt (CZE) és a NOVO DOBA FESTIVAL is.


forrás: facebook.com

Szintén szerdán, szintén 18:00-kor a Hegyvidék Galériában nyílik Szurcsik József kiállítása Feketén-fehéren címmel. A tárlat a képzőművész munkásságának elmúlt harminc évéből válogat. A kiállított munkák többek között geopolitikai szituációkról és társadalmi jelenségekről tesznek állításokat. A kiállítást Császár László szépíró nyitja meg, akinek nemrég megjelent szabadverseket tartalmazó, Nyolckéznyolcláb című könyvét Szurcsik József illusztrálta.

Csütörtökön és pénteken a Müsziben tevékenykedik a független képzőművészeti tanszék. μEGYETEM címmel kispénteken 15.00-tól egészen 19.00-ig, valódi pénteken pedig 15.00-tól 18:00-ig vehetünk részt előadásokon és workshopon. Sőt, mindkét nap végén kötetlenül network-ölhetünk is a teljes siker érdekében. Az interaktivitáson alapuló eseményen beszélgetést kezdeményez többek között Gróf Ferenc, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviseletében Kovács Gergő, valamint Menesi Attila és Schneemeier Andrea.


Gróf Ferenc: Forint piros pöttyel (Hans-Peter Feldmann után)   forrás: facebook.com

Pénteken és szombaton 17:00-tól MOME Anim Grafix at Kiskakas 2017 a Toldi Klubban. Hogy ez mit is takar pontosan? A MOME animáció szakos hallgatói közül többen is foglalkoznak – mozgóképek alkotása mellett – képregények és illusztrációk rajzolásával. Hogy ennek a szak hallgatói által is előszeretettel gyakorolt kifejezési formának is legyen szervezett bemutatkozási lehetősége, a Kiskakas 2017 keretein belül a klub területén mini pop-up kiállítások és bemutatók lesznek, sőt a különböző „grafixek” alkotóival is találkozhat a közönség.


Szujó Alexandra   forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor a Paksi Képtárban nyílik Bernát András kiállítása A táj konfigurációja címmel. A magyarországi újfestészet egyik fontos alakjának képei mindaddig homogénnek tűnnek, amíg pozíciót nem váltunk előttük. Bernát különleges eljárása szerint az általa használt festékbe alumíniumport kever, így képein a rájuk vetülő fény hatására újabb és újabb struktúrák – örvénylő formák, absztrakt felületek és lüktető mozgások – mutatkoznak meg. A festő műegyüttese   lehetőséget ad a korszak magyarországi és egyetemes festészeti tendenciáinak megismerésére is. Az eseményre a megnyitó napján 16:00-kor buszjárat indul, amelyre pénteken 12:00-ig lehet jelentkezni az [email protected] e-mail címen.