Gerhes Gábor-kiállítás nyílik az acb Attachmentben

Gerhes Gábor legújabb, kiállításon eddig még nem szerepelt munkái különböző médiumokat használnak. Fotók, kisplasztikák, objektek, amelyek egyaránt építenek (ál)geometrikus, figurális és szöveges elemekre. Tematikailag viszont összeköti őket a mindegyik műnél, műcsoportnál meglévő erős politikai pozíció és a formák monokróm redukciója.

Gerhes Gábor: Dilettanten erhebt Euch gegen die Kunst!

acb Attachment
2016.11.11 – 12.15.
megnyitó: 2016.11.10. csütörtök, 19:00 – 21:00

A kiállítás címét adó német mondat eredetileg az 1920-as berlini, első nemzetközi dada kiállításon egy falra függesztett táblán volt olvasható. Jelentése: A dilettánsok a művészet ellen lázítanak! Azonban Gerhes mostani műveit nem lehet egyszerűen az első világháború utáni, mozgalmi dadaizmushoz kötni, mivel nem a művészet és a fennálló rend vagy épp rendszertelenség ellen lázadó provokatív és nyíltan politikai művészet. Sokkal inkább az örök ellenzéki pozíciója, mely egyszersmind kritikai pozíció is, amely átveszi a tág értelemben vett politika bevett, és kisajátított reprezentációs mintáit – legyenek azok nyelviek vagy képiek –, és ezeket felhasználva majd átalakítva hozza létre e kondenzált jelentésű műveket.

A megszokottá váló, és emiatt szinte már észrevétlen politikai, hatalmi formulák olyan absztrakt, a politikai köz- és gyűlöletbeszédet meghatározó fogalmakban is megjelennek mint Igazság (Justice), Ellenség (Enemy), a Tőke (Das Kapital), de emellett konkrét, történelmileg terhelt események és művek kisajátításai is visszaköszönnek Gerhes munkáiban.  Utóbbiakra példa az elmúlt évek köztereinek átalakulását jól példázza nemrégiben a Kossuth-térre újraállított, Horthy-korszakbeli remake-szoborcsoport kompozíciójának vizsgálata (LOVE). A Black Star – Doppelgänger esetében egy hazai vonatkozású és történelmileg terhelt grafikai munka, amely eredetije egy, az Országos Széchenyi Könyvtárban is fellelhető, a felszabadulás/szovjet megszállás ünnepére készült 1976-os emlékplakát. Gerhes az eredeti plakát ötágú csillagát metsző piros-fehér-zöld sávjait fekete-fehérré lúgozta és elhagyta a szöveges részeket: a bal felső sarokból az április 4. feliratot, illetve az eredeti grafika alján látható impresszumot és a „Fekete György” szignót.

Gerhes Gábor (1962) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató. 1985 óta rendszeresen állít ki hazai és külföldi intézményekben. Az elmúlt évek legfontosabb kiállításai a Trafó Galériában megvalósított egyéni kiállítása a Neue Ordnung, illetve a tavalyi évben Esterházy Marcell-lel, Forgács Péterrel és Mucsi Emesével létrehozott Jelentés a budapesti Capa Kortárs Fotográfiai Központban.