Ezt nézd! – Látni és nem látni

A nyár utolsó előtti hete a látás jegyében fog telni. Lesz olyan kiállítás, ami a múltba nézést tematizálja, lesz olyan, amelyik egy látászavart értelmez metaforaként, sőt lesz olyan nyári szabadiskola, ahol azokról a dolgokról tanulhatunk, amiket általában igyekszünk nem észrevenni.
 

Szerdán 18:00-kor a K.A.S. Galériában nyílik Magyari Balázs Lények című kiállítása. Az alkotó itt debütáló fém szobrai az emberek eredetének, a letűnt és idegen kultúrák civilizációjának kérdéskörét boncolgatják. Hogyan jelent meg a Földön a bölcs ember? Egy idegen civilizáció beavatkozására vagy az emberi kultúra fejlődése okán? Az időutazásként is értelmezhető tárlat ezekre a kérdésekre igyekszik megtalálni a választ.


Magyari Balázs   forrás: facebook.com

Csütörtökön 19:00-kor irány a belvárosi műteremház, az Ateliers Pro Arts/A.P.A. kiállítótere és a Hypermetropia című csoportos kiállítás megnyitója. Bánki Ákos és Gyarmati Zsolt itt bemutatott munkái a címben is jelzett látászavar metaforikus jelentésével foglalkoznak. Mit is jelent a hypermetrópia, más szóval: távollátás? Egyfajta látászavar, amiben a szem alkalmazkodása nélkül a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A kiállítás ezt a problémát arra a kérdésre fordítja le, hogy miként viszonyul a művészi szubjektum a valódi és a virtuális világ dolgaihoz.

Pénteken, talán az egyik utolsó meleg nyári estén a Rooftop Cinema keretein belül bepótolhatjuk egy esetleges filmművészeti elmaradásunkat. A napnyugta után kezdődő vetítésen a Szimler Bálint - Rév Marcell páros Balaton Method című, közösségi finanszírozással készült filmjét nézhetjük meg. A tizenhét magyar zenekar – például a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe, a Punnany Massif és Akkezdet Phiai –  közreműködésével készült videoklip-film 2015-ben debütált. Érdemes időben érkezni, a jó helyek általában hamar elkelnek!

részlet a Balaton Method című filmből   forrás: 2016.filmhet.hu
 

Szombaton és vasárnap a Gólyában vehetünk részt a Civilség és politika / civil politika címet viselő nyári egyetemen. A Város Mindenkié és a Közélet Iskolája összefogásában idén hatodik alkalommal megvalósuló közösségi nyári egyetemen a civil társadalom és politika viszonyával kapcsolatos ismereteinket bővíthetjük. A mindkét nap reggel 10-től délután 18:00-ig tartó eseménysorozaton workshopokon és előadásokon vehetünk részt, párbeszédet folytathatunk kérdéseinkről, filmeket nézhetünk a témában, sőt, az esemény szervezői még meleg ebédet és gyermek-játszóházat is biztosítanak, hogy semmi se tarthassa vissza az érdeklődőket a jelenléttől. Az eseményre regisztrálni nem szükséges, emellett ingyenes is, azonban hozzájárulásokat szeretettel fogadnak a szervezők (részletek az esemény leírásában).

 


forrás: facebook.com