Ezt nézd! – A művészet vajon mi?

Mucsi Emese és Szilágyi Róza Tekla

Ezen a héten a művészet legkülönfélébb megnyilvánulásaival és aspektusaival ismerkedhetünk meg. Kérdések tömkelegében tobzódunk. Milyen szerepet játszanak a múzeumok a közösségi emlékezet ápolásában? Van-e jövője a fotókönyveknek? Mi a képzőművész? A képzőművészet vajon mindenkié? Hogyan köszönnek vissza az ősi szimbólumok a mindennapi kulturális jelenségekben, pl. egy műtárgyban? Ha rászánjuk a hetünket, az alábbi programok minden bizonnyal segítenek kérdéseink pontosításában, sőt talán még néhány választ is megtalálunk.

Hétfőn és kedden Pacsika Rudolf tart artist talkot a LABOR Galériában, ami egy igazi, állásfoglalást közvetítő stand uppal is felér, ezt garantáljuk. Hogyan jutunk el a sámánoktól, a kertitörpén és a pöttyös labdán át a baseball sapkáig – nem mindennapi doktori címvédés-próba erre is választ ad. De kérdezni ér, sőt kell.
Hétközepi fix program az FFS Szerda, ez most sincs másképp. Ezen a héten Puklus Péter mesél nemzetközi sikereiről, megjelent fotókönyveiről és változatos médiumhasználatáról. Párhuzamos nemzetközi jelenlétek menedzselése és csillag-kézikönyvek iránt érdeklődők, figyelem: az eheti FFS Szerda a Vas utcai VLMI Produktív műhelyben lesz 19:00-kor!


Foglalási Bizottság / Comité de Réservation archívumából | From the Archives of the Comité de Réservation, 2014-   Kép forrása: facebook.hu

Csütörtök reggel induljunk biciklivel vagy frissítsük az Ubert. Sőt akár osztódjunk már az első kávénk alatt, hiszen az este folyamán rengeteg helyre mehetünk, egy csokor csoportos kiállításnak nézünk elébe. 18:00-kor nyílik a Budapest Galéria új kiállítása, a gyűjtést tematizáló Akkumulátor. Gyűjtögetők, gyűjtéstől irtózók, halmozók és tárgyaktól könnyen megválók irány a Lajos utcai virtuális tavaszi nagytakarítás, nézzük meg együtt valójában gyűjtöget-e a huszonegy főből álló, Szegedy-Maszák Zsuzsanna által válogatott magyar képzőművészeti all-star? Amennyiben reggel összejött az osztódás, induljunk el parallel a Szatyor Art Space-be és a Stúdió Galériába, hogy odaérjünk 19.00-re. A Szatyorban az autista és értelmi sérült fiatalokat foglalkoztató miskolci MAACRAFT szociálius vállalkozás designtermékeit és a műhelyt bemutató audiovizuális anyagokat nézhetjük, hallgathatjuk, szagolhatjuk és tapinthatjuk meg. Az FKSE bemutatóterében pedig ezzel egy időben  az év egyik legfontosabb fogalom-pontosításának lehetünk szemtanúi. A Stúdió éves kiállításának három kurátora, Juhász Anna, Mucsi Emese és Őze Eszter megelégelte a képzőművészek bemutatkozásakor tapasztalt meghökkenéseket, a gumifogalommal történő visszaéléseket, melyeket már Tarr Hajnalka is nehezményezett Fillér Máté Művészkedsz még?-jében (ti. a képzőművész fogalmának meghatározásakor felmerülő, sokszor értelmezhetetlen párbeszéd-helyzeteket). Az FKSE új „csoportosa” öt helyszínen kísérli meg az összetett definíció illetékesek és érintettek, azaz maguk a művészek által történő felfejtését. Talán most fog kiderülni, hogy a képzőművész vajon mi?


Klement Csaba rajza   Kép forrása: facebook.com

Pénteken egy igazi hídépítő célzattal megvalósuló projekt ér félidejéhez: a Nyitva! Fesztivál támogatásával létrejött Gondnok. Egy gondnok, László harminc napon keresztül válogat fiatal művészek alkotásai közül, installálja őket, hogy a 30. nap végére megszülessen a kiállítás. László minden nap egy becsomagolva érkezett munkát bont ki, a csomagolás momentumait pedig videóblog örökíti meg. Őszinte kommentárok, első találkozások, kortárs képzőművészet szimpatikusan. Pénteken már tizenöt munka lesz a falon, és Istvánkó Bea tart tárlatvezetést!
Ha szombat, akkor remélhetőleg napsütéses megmozdulás a hazai zine-kultúráért, azaz Ukmukfukk Zinefeszt az Anker’tben. A művészeti vásárok standos jellegét öltő eseményre érdemes tele pénztárcával és egy a költésünket kontrolláló jóbaráttal, na és persze korán érkezni. A kis példányszámban megjelent kiadványok mekkájában sok pultnál maguk az alkotók várnak bennünket, úgyhogy már csak beszélgetni és nézelődni is megéri!