Ezt nézd! – Kulturális felpezsdülés

Az utolsó 100%-ban nyári héten már érződik a kulturálisan felpezsdülő ősz előszele. Nyílnak a nyári vakációk végére pontot tevő első kiállítások, de szerencsére a hét második felében rendezett kertmozin még nosztalgiázhatunk egy utolsót a hűvös őszi esték előtt.

Indítsuk a hetet a Szatyor Artspace-ben Kőszeghy Flóra Typisch című kiállításával. A hármas szám körül forgó kiállítás – csupán három napig, csupán három kép – a tipikusság témáját járja körül. A mindannyiunkat foglalkoztató tipikusság, az önmagára jellemző tárul elénk Kőszeghy tolmácsolásában a rövid ideig látogatható kabinet-tárlaton.

Szerdán este nyílik Pólya Zsombor In progress/Folyamatban című kiállítása a Lengyel Intézetben található Platán Galériában. A cím Roman Opałka folyamat-művészetére, a „megtett út, eltelt idő, mennyiség„-szentháromság hangsúlyos jelenlétére utal. Pólya Zsombor türelmen és precizitáson alapuló rajzkészség-javító feladatával folytatott gigászi, mégis monoton küzdelme manifesztálódik előttünk. A 2009 óta alakuló „vonalkázós” napló mellett három, a halmozáshoz és folytonossághoz kapcsolódó munkát is láthatnak az érdeklődők.

Csütörtökön irány Veszprém, ahol a Csikász Galériában Kicsiny Balázs tart tárlatvezetést A szomszéd falu című kiállításán 18:00-tól. Enigmatikus munkák közös falunk világfaluvá válásáról. A művek és a falu értelmezésében pedig nem más lesz segítségünkre, hanem maga az alkotó!


Kicsiny Balázs   Forrás: facebook.com

Ugyanezen az estén ismét visszatérhetünk a Lengyel Intézetbe, hogy 19:00-kor a LATARKA Galériában ott legyünk az After Eden című nemzetközi kiállítás megnyitóján. A több mint két éve Budapesten élő Angliában született művész, Thais Lenkiewicz kurátori projektje a Vénusz és a Föld, az emberiség és természet kapcsolatát helyezi nagyító alá. A Vénusz mint misztikus és tudományos inspirációs forrás, a Föld mint a mi lakóhelyünk. Emberi aggyal szinte felfoghatatlan a bolygóközi távolság, ennek ellenére a gondolati síkon meglehetősen sokat foglalkozunk ezzel a távoli égitesttel…

A LATARKA után érdemes átsétálnunk a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum mesebeli kertjébe, ahol az Artlocator és a Budapest Secret Cinema közreműködésével a 19:30-as kapunyitás után csekély összegért cserébe megnézhetjük az 1954-es Fekete lagúna szörnye című filmet, amely az Artlocator magazin legutóbbi lapszámában látható fotósorozat inspirációs forrása volt. Az ötvenes évek jövőbemutató fantáziája, a nyár egyik utolsó estéjén!