Ezt nézd! – Képzőművészet, zene, mozi

Vészesen közeleg a nyár utolsó hónapja, de hogy könnyebb legyen elfelejteni ezt a rémisztőnek tűnő tényt, kiállításokat és rendhagyó módon koncertet, valamint mozit is ajánlunk.

 

Az ENA Viewing Space-ben egészen augusztus 16-ig nézhető a What we can do in the desert if our password is weak and we are stuck offline című csoportos kiállítás. Brückner János, Mio Ebisu, Erdélyi Gábor, Keresztes Zsófia, Sugár János és Szemző Zsófia munkái a sokunk által jól ismert helyzettel szembesítenek: az internetnek köszönhetően szinte folyamatosan két síkon vagyunk egyszerre jelen. Offline és online egyéniségünk és önreprezentációnk párhuzamosan határozzák meg a rólunk kialakuló képet. De mi történik akkor, amikor nincs internet?


Keresztes Zsófia: Weak Password, 2017   forrás: facebook.com

Aki még esetleg nem látta, annak szerdán estére a Jupiter holdja című Mundruczó Kornél-filmet ajánljuk a CirkóGejzírben. A 20.30-kor kezdődő repkedő menekültes filmként elhíresült 2017-es alkotást idén még Arany Pálmára is jelölték Cannes-ban, úgyhogy mindenképpen érdemes rászánni a kereken százperces filmnézési időt.


Jupiter Holdja   forrás: humenonline.hu

Pénteken 18.00-kor nyílik Antal Balázs Uborkaszezon című kiállítása a debreceni b24 Galériában. A nyári időszakra utaló uborkaszezon kifejezés a bürokratikus gépezetek lelassulása, a pihenés időszaka mellett a szinte végtelennek tűnő önreflexió időszakára is utalhat. A Debrecenben bemutatott objektek és installációk szellemesen és egyben elbizonytalanítóan reagálnak az aktuálpolitikai kérdésekre – a kiállítás tökéletes helyszín tehát a sírva vigadásra.

Pénteken 18.00-kor irány a Supermarket Gallery, mert újra összeállt a double chin corp., hogy a DEPIzine bemutatása után folytassa a depresszió témakörét feldolgozó munkásságát. A csapat most a zinek két dimenziójából kilépve a galéria egész terét betöltő installációt alkotott. A bevallottan depis csoport tehát szeretettel vár mindenkit, aki szintén küzd a szomorúság ezen formájával vagy éppen mosolygós időszakában szívesen felvidítaná a nála depisebbeket.


DEPIzine matrica  forrás: facebook.com

Szombaton 11.00-tól a Kék Lóban hallgathatunk zenélő képzőművészt, hiszen a Wahorn András, Kopasz Tamás, Csernovszky Márton és Gasner Márk alkotta formáció itt debütál. A soha eddig ilyen felállásban nem hallott quartett most improvizációs koncertet ad – aki szívesen kezdené a hétvégét egy ilyen délelőtt kezdődő zenei eseménnyel, annak itt a lehetőség!

Szombaton 17.00-tól a Magyar Nemzeti Múzeumban vehetünk részt a hátborzongató Szunnyadó gyilkosság – A csontok vallanak címet viselő eseményen. A régészeti tematikájú oknyomozó előadásban a sólyi református templom padlója alatt 2009-ben megtalált különleges sír történetét ismerhetjük meg, miután egy vonatkozó tárlatvezetésen bejártuk az Ige-Idők - A reformáció 500 éve című kiállítást.