Ezt nézd! – Kocsiba be, kocsiból ki

A héten még a nyári programok ritmusához hűen Budapesten kívül is csatangolhatunk kultúrprogramokat keresve. Ajánlunk pesti, szentbékkállai és kolozsvári eseményeket is – egész szép képzőművészeti túra rajzolódhat ki a térképen az említett helyszínek bejárásával.

 

Múlt héten nyílt a Liget Galéria az 1983-as, John P. Jacob: I. Nemzetközi Portfólió projektjének szentelt kiállítása. A címben szereplő esemény egy könyvösszeállító projekt volt annak érdekében, hogy összefogja a  „mail art”-ot, „book art”-ot és a fényképészetet. A program első felvonása alkalmával 14 ország 37 művésze mutatkozott be egy nemzetközi kiállításokon is bemutatott portfólióban. A budapesti galériában most ez az anyag, valamint az összeállítás története és utóélete ismerhető meg. Aki esetleg nem volt ott a megnyitón, az augusztus 31-ig még megnézheti a kiállítást.

Csütörtökön 19:00-kor ismét kortárs kiállítás nyílik a Telep felső emeleti kiállítóterében. Teplán Nóra, a kiállító művész szociológusként végzett, jelenleg pedig a Képző festő szakán tanul. A pályakezdő alkotó Mémories című kiállításának vernisszázsán a műteremből egyenesen a Telep Galériába érkező, legfrissebb munkákat nézhetik meg az érdeklődők.


Részlet a Képző évvégi kiállításából Teplán Nóra munkáival   forrás: norateplan.tumblr.com

Szintén csütörtökön, de immár Kolozsváron egyszerre több kiállítás megnyitóján vehetünk részt. Hogy pontosan hol? Az Ecsetgyárból kivált művészek és galériák egy újabb elhagyott gyárépületben találtak új helyszínt maguknak, ez lett a Centrul de Interes, magyarul csak Köz-pont. Az említett napon 19:00-kor nyílik a Baril által szervezett, Cristina Garrido munkáit bemutató Unfair Show, a Camera szervezésében megvalósuló Anything Can Be_A Car címet viselő Karel Verhoeven-tárlat és a SABOT által jegyzett A Flamingo, a Camel and an Owl walk into a Gallery… című Joe Fletcher Orr-kiállítás. Azoknak pedig, akiknek az érdeklődését felkeltette ez az újonnan startolt intézmény Hausmann Cecília az Artmagazin Online-on megjelent cikkét is ajánljuk a kocsiba pattanás előtt.


Joe Fletcher Orr   forrás: galeria-sabot.ro

Pénteken irány Szentbékkálla és a Pegazus Fogadó. 18:00-kor States of Mind címmel nyílik csoportos kiállítás a 2017-es Vesc-Art pályázat finalistái és néhány a pályázaton nem díjazott tehetséges fiatal művész munkáiból. Balogh Viktória, Götz Krisztina, Gyermán Petra, Nagy Tibor, Novák Márton, Rajnai Ákos, Újszászi Tünde és Weinraub Róbert kiállított alkotásai képet adnak arról milyen pályakezdő fotóművészekkel büszkélkedhetünk és arról is, hogy már pályakezdő fotográfusok esetében is milyen sajátos formanyelveket különböztethetünk meg.


Gyermán Petra: Look at me   forrás: facebook.com

Pénteken 19:00-kor a Damjanich utcához közel eső Mamü Galériában nyílik új csoportos kiállítás Útvesztő címmel. A nyári időszakban sem rest intézmény legfrissebb nemzetközi „csoportosán” a tematikáját tekintve a munka hétköznapi csapdáira fókuszáló idei Erdőszőlői Művésztelepen született műveket nézegethetjük. A művészeket a kortárs képzőművészet rendszerében kiszolgáltatottként feltüntető, negatív hangvételű koncepció vajon pozitív szemléletű alkotásokat is szült?

A hétvégén ismét a gyalogosoké a Szabadság-híd, így szombaton 17:00-tól családi programnak is kiváló közösségi akció keretében színezhetjük ki a betonnal burkolt közteret. Hogy pontosan hogyan? A szervezők biztosítják az aszfaltkrétát, nekünk már csak az időnket kell rászánni, na és a fantáziánkat és kreativitásunkat kell használnunk.