Ezt nézd! - hashtag BB, Bánk és Budapest

A hét egyértelműen a Bánkra menekülés és a kulturális együttlét jegyében telik. Nem is szaporítanánk a szót, lássuk mit csinálhatunk Bánkon és mivel üthetjük el az időt, míg várjuk, hogy Bánkra mehessünk.

 

Kedden 20:00-kor nyílik a tökéletes nevű Szent Kávé Rajzszakkör kiállítása a Fekete Kutyában. Biacsics Renáta és Csató Csenge pécsi duója szellemes és kellemes rajzokkal kápráztatja ez az internet népét, most élőben is megtekinthetjük az alkotások egy kis szeletét. Méltán híres internetművészet a székesfővárosban, a nyárra való tekintettel Jegeskávé címen.


Szent Kávé Rajzszakkör  forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor irány a Labor Galéria és a Pics that didn’t happen névre hallgató esemény. A különféle játékok kortárs képzőművészeti jelenléte nem újkeletű. A Fantasi kártyajáték debütáló kártyaharca alatt az olyan jól ismert és mindennapi helyzetekben tapasztalt kultúrharc elevenedik meg a játék szintjén. Prolik, manipulátorok, ideológiák és egyenes kiesés és esetleges győzelem az év talán egyik első képzőművészeti kártyapartiján.

Csütörtökön startol a Bánkitó, Buda és Pest Bánkra költözik, ahol egyik pillanatról másikra megnő a bölcsészek, politológusok, zenészek és képzőművészek egy négyzetméterre eső száma. Persze ugyanilyen szeretettel várja Bánk a kismamákat, gyerekeket, lustákat és aktívakat, no meg a programozókat, orvosokat, jogászokat, traktorsofőröket, munkanélkülieket, szóvalbárkit. Csütörtökön 14:00-18:00-ig a  2015-ben alapított Teleport Galéria jóvoltából a Harcsa előtt élvezhetjük a Cinema Teleport video-programját. Tévézés reklámok nélkül, kortárs művészeti video-alkotások, kapcsolgatás a csatornák között és hideg sör melletti hátradőlés.

De gondolunk természetesen azokra is, akik még a fővárosban húzzák az igát ezen a napon és irigykedve lesik ismerőseik Bánkos státuszfrissítéseit. 19:00-kor nyílik a Ludwig Múzeumban a régió új művészeti törekvéseit summázó, A bálna, amely tengeralattjáró volt, Kortárs pozíciók Albániából és Koszovóból című kiállítás, amely részben a tavalyi Velencei Biennálén bemutatott albán pavilon anyaga.


Armando LULAJ: It Wears As It Grows   forrás: facebook.com

Pénteken ismét a Bánkitón lesz egy nagyon ajánlatos program: 17:00-tól meglepetéshelyszínen kerül bemutatásra Maurice Maeterlinck 1890-ben publikált Vakok című színművének Gróf Ferenc-i átirata, a Világtalanok. Az angol nyelvű olvasószínházra egyelőre várják a szereplők jelentkezését, akinek eddig nem volt lehetősége élni 15 perces hírnevével, itt a tökéletes alkalom!

Használjuk ki a hétvégét, meneküljünk el a fővárosból és vegyünk részt a MŰ-TÁRGYALÁSON. A héten zár a Jovánovics György – Egy önéletrajz című kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában, az Artmagazin pedig képzőművészeti beszélgetést vezet a helyszínen a szobrászatot helyezve a középpontba. Topor Tünde, Geskó judit, Marosi Ernő, Mélyi József és Százados László osztják meg egymással és velünk gondolataikat a kiállítás finisszázsán. Sőt, aki még nem látta a kiállítást, Rényi András tárlatvezetésén pótolhatja az elmaradást!

Szombaton már sokan Bánkon pihennek, de 18:00-kor érdemes megszakítani az ücsörgést és átsétálni a tábor bejáratához, hiszen innen startol az FKSE és Kovács Kristóf közreműködésével megvalósuló Képháború. A képzőművészeti számháború szórakoztató vizuálismemória-teszt stratégiai csapatjátékba csomagolva. Tökéletes lehetőség az FKSE művészeinek megismerésére, hiszen a játékban felhasznált képek mind az ő munkáikból kerültek kiválasztásra. A képzőművészetben kevésbé jártasok egy pillanatig se aggódjanak, a Facebook-esemény felületén el lehet kezdeni a képek magolását!

Vasárnap Budapesté a szerep, 10:00-16:00-ig a Feldmár Intézet Most vagy soha című beszélgetős workshopján vehetünk részt Bakti Tamás vezetésével. Az analóg fotózás kockáinak korlátozott számú lehetősége és a halogatás témaköre egy kis számú workshopon. Miután elkattintottuk a fényképezőgépet, nincs lehetőségünk sem ellenőrzésre, sem javításra, a Feldmár Intézetben azonban megbeszélhetjük hogyan sikerült a dokumentáció.