Ezt nézd! – Karácsonyi vásárok

Érezhetően közeledik a karácsony, hiszen a héten több művészeti vásár is indul – nézelődhetünk az FKSE-ben és a Latarka Galériában is. Azok pedig, akik egy igazán friss helyet és kezdeményezést támogatnának, a MŰTŐ könnyed aukcióját vehetik célba.

 

Hétfőn 18:00-kor a Laborban nyílik Markó Luca-kiállítás Örökölt Érzékenységek címmel. A naplóhoz hasonló, személyes anyagban a kötődés és a vele sokszor kéz a kézben járó elszakadás élményeit élhetjük újra. Azoknak, akiket érdekel, hogy mennyiben tudnak kapcsolódni egy ismeretlen ember érzelmeit összefoglaló tárlat anyagához, és valójában közösek-e a kiállításon felvázolt élmények, tökéletes hétindító program.


Markó Luca: Örökölt érzékenységek werk   forrás: instagram.com
 

Hétfőn 20:00-kor nyílik a Capa következő kiállítása Golden Boundaries. Kamaszkor a kortárs fotográfiában címmel. Azért a kései időpont, mert 18:00-tól a hazai és nemzetközi kiállítók jelenlétében Oltai Kata, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. Az emberi élet egyik talán legmeghatározóbb, átmeneti szakasza, a kamaszkor a felnőtté válás kapuja. Kérdés azonban, hogy az esetlen, mégis eredendően tökéletes gyermekkorból a határozott és bölcs felnőttkorba vezet az út? Vagy éppen a természetes gyermeki bölcsességét elvesztve megalkuvó felnőtté alakul-e át az ember? A pszichológiai fejlődési szakaszként, valamint társadalmi kategóriaként is számon tartott kamaszkorra fókuszáló nemzetközi csoportos kiállítás igyekszik érinteni mindazokat a fontos kérdéseket, amelyeket hazai kiállítás még nem tematizált az elmúlt időszakban.


David Meskhi: Ha nem köt a föld | When the Earth Seems to Be Light, 2007-2017   forrás: capacenter.hu

 

Kedden 19:00-kor nyílik az idei Patron karácsonyi műtárgyvásár. A már hetedjére megrendezett kiállítással egybekötött műtárgy-piac egészen december 19-ig látogatható, ahol a műtárgyakra fordított összeggel az FKSE tevékenységét is támogathatjuk. Azok, akik a karácsonyi ajándékozást a kortárs képzőművészet szellemében tervezik megejteni, ezen a linken böngészhetik a megvásárolható műalkotásokat – árakkal együtt. Több mint 120 művész, több mint 150 munkája várja az érdeklődőket.

Szerdán 19:00-kor hasonló tematikában startol vásár a Lengyel Intézetben működő Latarka Galériában. Itt egységes áron vásárolhatunk kortárs műalkotásokat, egészen december 21-ig. Azok, akik ezt a helyszínt választják, szintén jót tesznek a vásárnak otthont adó intézménnyel – sőt, az idei célkitűzés szerint a szervezők a befolyt összeg egy részét a kiállítótér fenntartására, míg másik részét jótékonysági célokra fordítják.

Asztalos Zsolt Elvért halni címet viselő kiállítása csütörtökön 18:00-kor nyílik a Hybridart Space-ben (Galamb utca 6.). Az emlékműhöz hasonló, szobabelsőt imitáló installáció a tudatosan választott elvek, az azokhoz  való hűség, és a hősiesség fogalmait, történeti és kortárs vonatkozásait veti össze. Miért akarná feláldozni magát az ember saját elveinek oltárán? Hogyan értelmezhető ez a jelenség az elkényelmesedett mindennapokban? A december 10-ig látogatható kiállításon elgondolkodhatunk a fentebb említett kérdéseken.


Asztalos Zsolt: Elvért halni   forrás: facebook.com

 

Szintén csütörtökre szervez eseményt az Artpool P60 Halász Péter Archívum – Kiállítás és beszélgetés címmel. Az Artpool bázisához közeli galériatérben Dr. Jákfalvi Magdolna színháztörténésszel és Veress Anna dramaturggal Schuller Gabriella beszélget Halász Péter Hatalom Pénz Hírnév Szépség Szeretet című 1994-es újságszínházi sorozatáról, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2013-as HP Archívum projektjéről. Mindeközben a kiállítótérben minden információt megtalálhatunk, annak érdekében, hogy Halász Péter munkásságát minél jobban megismerhessük. A háttérvideók mellett újságcikkeken, szövegkönyveken és hallgatói rövidfilmeken keresztül is informálódhatunk.


Halász Péter Archívum – Kiállítás és beszélgetés   forrás: facebook.com
 

Pénteken 10:00-tól Gerhard Richter 85. születésnapját ünneplő szimpóziumon vehetünk részt az MKE Képzőművészet-elmélet Tanszékének szervezésében. Az eseményen résztvevő előadók – Bódi Kinga, Dohy Anna, Fehér Dávid,  Mélyi József, Mucsi Emese, Nagy Edina, Nagy Zsóka, Zemlényi-Kovács Barnabás és Zsámboki Miklós – a laikusok és a szakma által is elismert kortárs német alkotó életművének értelmezésére, bemutatására, és az életmű recepciójának  mélyítésére törekednek.


Gerhard Richter: Abstract Painting, 1999    forrás: gerhard-richter.com

 

Szintén pénteken, de már este a MŰTŐ-ben lesz a hely működését támogató aukció és buli. Az egy éves születésnapját ünneplő mini-intézmény könnyed adok-veszek eseményén 500 és 5000 forint között mozgó árakra számítsunk. Azoknak, akik kivételesen nem ruháznak be műtárgyakra azt is megsúgjuk, hogy a pop-up italpultban elköltött összegek is segítik a MŰTŐ fennmaradását és fejlődését.

Péntek után szombatra is ajánlunk képzőművészeti fókuszú elfoglaltságot. Ezen az estén debütál a Rebellive kollektíva legújabb nyomtatott kiadványa, a 21. századi társas kapcsolatokat elemző Rendezvous. Itt nézhetjük meg először egyben Szombat Éva művészpárokat ábrázoló fotósorozatát is –  akik pedig beleszerettek a Fractal Stúdió (Izabella utca 29.) falain bemutatott anyagokba, azok haza is vihetik a friss kiadványt. Az eseményen történő vásárlás becsületkasszás, az ajánlott ár 2000 forint.