Ezt nézd! – Hétfőtől vasárnapig

A hét a Friss Hús Filmfesztivál jegyében telik, de e mellé néhány kiállításmegnyitót és egy artist talkot is ajánlunk: a 2B Galéria, a szentendrei MűvészetMalom és a székesfehérvári Szent István Múzeum kiállításait, valamint az FFS soron következő eseményét a Mai Manó Házban. A heti kedvencünk a hamarosan záró Vajda-kiállítás a Ferenczy Múzeumban.

Hétfőtől vasárnapig tart a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A legújabb hazai és nemzetközi rövidfilmes termést felsorakoztató fesztivál nemcsak filmekkel kecsegtet, hanem szakmai programokat is kínál: pitchfórum, kritikaíró workshop, filmes job market, kerekasztal-beszélgetések, valamint idén először Budapest Debut Film Forum is lesz, amiben 15 ország legígértesebb elsőfilmes projektjei mutatkoznak be.

Kedden 18:00-kor nyílik a 2B Galéria legújabb kiállítása Add tovább címmel, ami a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatóinak – Manuel F. Contreras és Koller Margit – együttműködését összegzi. A tárlaton bemutatásra kerülő munkáikkal az egyén túlélési lehetőségének kérdéskörét járják körül: menekülés vagy helyben maradás?

Szerdán 18:00-kor kezdődik a következő FFS Szerda, amin Ember Sári munkásságával ismerkedhetünk meg közelebbről. A Mai Manó Házban, a Napfényműteremben Fenyvesi Áron beszélget a művésszel, amin többek között olyan témák kerülnek előtérbe, mint a személyes múlt, az otthon fogalma, az emberek tárgyakhoz való viszonya és a családi örökségek.

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor a szentendrei MűvészetMalom is új kiállítással jelentkezik. A Publikus magánügyek – A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című tárlat azzal az időszakkal foglalkozik, ami nemcsak politikai és társadalmi szinten hozott változást, hanem ezzel párhuzamosan, a képzőművészeti életben zajló számos paradigmaváltást is. A szentendrei kiállításon olyan magángyűjteményekből válogatott művekkel találkozhatunk, amiknél kiemelten fontos az évtized sokszínű, műfaji és mediális megkötések nélküli művészete. Továbbá előtérbe kerülnek a 90-es években megjelenő, új megközelítések, a művészet megváltozott szerepére reflektáló, valamint a médiumtudatos alkotások.

Pénteken érdemes Székesfehérvár felé venni az irányt, hiszen 18:00-kor nyílik Nemes Márton Tomorrow – Holnap című kiállítása a Szent István Király Múzeumban. A tárlat apropója, hogy a Smohay János Alapítvány 2018-ban Nemes Mártonnak ítélte a Smohay-díjat. A tárlat a művész korai és legújabb műveiből nyújt átfogó válogatást – így az egyetemi diplomamunkák és az első kiállítások kulcsművei mellett kimondottan erre a kiállításra készült alkotások is debütálnak a múzeumban.

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Ezt nézd! EXTRA

Winkler Nóra

Csodálatos döntés, hogy a Világok között – Vajda Lajos élete és művészete kiállítás egy direkt ide készült, kis építménnyel, önálló térrel indít, ahol önarcképei váltják egymást a falon. Szuggesztív, bombasztikus, különös, vagy épp feladatmegoldóan pontos Vajda Lajosok néznek ránk, hogy aztán az innen nyíló termekben, és folytatva az emeleten is, egy ember életszakaszai között járhassunk. Látogatóként nem tisztünk tudni, milyen szakmai kérdéseket, előtörténetei vitákat vet fel egy-egy tárlat, arra várunk, hogy valami erős érzetet kapjunk egy művészről, megértsük, mi miből, miknek hatására következik nála. Legyen egy képünk arról, pont ez az élet, abban a korban, ami adatott, milyen kérdésekhez, milyen értékek vizsgálatához vezetett, a világról kialakult vélemények és érzések hogy dekódolhatók a művekben. Személyes ez a kiállítás, az ismert festmények mellett több koraival, illetve arányosabb képpel arról, mi a teljes életmű. És sok finom apróságot is megmutat, a biztonságos gyerekkori közeget, az otthoni könyvespolc antikvár műveit és friss nemzetközi magazinjait, műveket, amik hol kortársian frissek, hol Van Gogh rokonainak tűnnek.

Image may contain: one or more people and text
Forrás: facebook.com