Vasárnap online közösségi filmnézés kereteiben nézhetjük meg A jókedvű örmény temetése című magyar animációs filmet

Szilágyi V. Zoltán A jókedvű örmény temetése című filmje Hunyady Sándor azonos című novelláját dolgozza fel. 

Szilágyi V. Zoltán: A jókedvű örmény temetése
– Közösségi filmnézés –
Melis László emlékére

 

Szilágyi V. Zoltán A jókedvű örmény temetése című filmje Hunyady Sándor azonos című novelláját dolgozza fel. 

A rendező most arra invitál minden érdeklődőt, hogy a videó-megosztó csatornákon immár elérhető filmet egyszerre, egy időben – tartózkodási helyszíntől függetlenül – tekintsék meg együtt. Ötletének alap-pillére az a konfliktushelyzet, amelyet a film forgalmazásának hiánya szült, ezért a rendező saját kezdeményezésben – a film Mecénásának hathatós segítségével –, élve az új technikai lehetőségekkel és a közösségi média erejével most a hivatalos forgalmazási metódusok helyett bárki által elérhető, ingyenes, közösségi élményt indukálva szeretné újra bemutatni alkotását. 
 


Részlet a filmből, a rendező engedélyével
 

“Ezzel az eseménnyel a film üzenetét hitelesítő alkotótársakat teljesítményét szeretném megköszönni. Oly nagyon elhúzódott a film nyilvánosság elé kerülése, hogy közben néhányan a közreműködök közül, Margittay Ági, Hollósi Frigyes, Kallós Zoltán és drága barátom Melis László zeneszerző – minden Magyarországon készült filmem alkotótársa –, magunkra hagytak.”

A film szinopszisa szerint a temetéssel kapcsolatban az élet, - a maga legtermészetesebb módján – közbeszól. A keserűséget a vigasz felvillanása váltja fel, a sötét színeket az irónia és a humor könnyed hangvétele. Igazi drámai erővel egyesül a humor és a tragikum. Mindezek vizualizálása eredeti zenei szövetbe ágyazva tárul a közönség elé.

A 28 perces film gyártása 2004-ben kezdődött a kecskeméti rajzfilmstúdióban, és kisebb megszakításokkal egészen 2013 augusztusáig tartott. „Az alapötlet az volt, hogy magyar irodalmi műveket vigyünk ki nemzetközi porondra, a rajzfilm segítségével. Nemzeti projektben gondolkodva Nemeskürty Istvánhoz fordultam, aki terjedelmes bibliográfiát tett elém. Így jutottam el Hunyady Sándor novellista munkáihoz. Hat novellát ki is választottam, köztük az A jókedvű örmény temetése címűt. Amit ebből filmként megvalósítottam, az nem a novella „szolgai műfordítása" vizuális nyelvezetre. Arra törekedtem, hogy átmentsem a vizualitás eszközeivel kifejezhető értékeit, azon túl pedig kibontsam belőle mindazt, ami az irodalmi szövegben nincs benne, de a saját élettapasztalataimból szervesen beilleszthető a formába. A film kerettörténetében egy életvidám örmény borkereskedő a téli hófúvás miatt a saját temetéséről is késik. Ezért a búcsúztatására messziről érkezett nagyszámú rokonság gyászhangulatát fokozatosan felváltja a találkozás öröme.” – nyilatkozta a rendező.

Az animációs film képes-forgatókönyvét a rendező készítette, ezzel nagydíjat nyert Franciaországban az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál filmtervversenyén 2005-ben. A film forgatókönyve 655 rajzból áll, a 26 perces filmben 49 ezer festett figura szerepel. Festett háttér 460 látható a rajzfilmben, továbbá 351 beállítás és kb. ezer beállítási rajz, valamennyi Szilágyi V. Zoltán kezemunkájaként.

Rendezte: Szilágyi Varga Zoltán
Producer: Gattyán György
Forgatókönyv, látványtervek, figuratervek, hátterek: Szilágyi V. Zoltán

Operatőr: Cseh János
Hangmérnök: Nyerges András Imre
Zeneszerző: Melis László
Animáció: Hernádi Edit, Uzsák János, Kosaras Mihály, Nikolay Ivanov Neykov, Tenkei Péter, Csányi Sándor, Szilágyi V. Zoltán

A szervezők az esemény napján, a vetítés Facebook-eseményénél fogják megosztani azt a két linket (Youtube, Vimeo), amelyekre kattintva megtekinthető az animáció.
Ez az esemény ezen a linken érhető el.