Gondoskodó karácsony

Összegyűjtöttünk néhány civil szervezetet, és pár sorban összefoglaltuk, hogy munkájukkal hogyan segítik a rászorulókat. Akik idén adakozással is szeretnék ünnepelni a karácsonyt, az Artmagazin Online főoldaláról most egy-két kattintással eljuthatnak hozzájuk. Persze ez itt most csak a mi személyes tapasztalatokon is alapuló, közösen megvitatott válogatásunk, a listát még hosszan bővíthetnénk!

Artmag 139 online 3

Az Utcáról Lakásba Egyesület célja, hogy minél több közterületen élő hajléktalan ember költözhessen szociális bérlakásba. Jelenleg 77 ember lakhatását biztosítják Budapesten. Az egyesület önkormányzati bérlakásokat újít fel, üresen álló magántulajdonú lakásokat von be a programba, valamint a munkavállalásban is segítik ügyfeleiket. Az Ukrajnából menekülőknek szolidáris lakhatást biztosító bérlőket keresnek közép és hosszú távon, Budapesten és környékén.

A Heti Betevő 2013 karácsonya után indult, az erzsébetvárosi Kisüzemből. A bulinegyed szórakozóhelyein kihelyezett perselyekbe gyűlt összegből finanszírozva főztek a Kisüzem szakácsai éttermi minőségű meleg ebédeket a rászorulóknak. A kezdeményezésből azóta egyesület lett, a hetedik kerület mellett Józsefvárosban, Makón, Székesfehérváron és Pécsen biztosítanak ebédeket. Kizárólag önkéntesekkel dolgoznak, költségvetésük csak civil adományokból tartja fenn magát. Idén hetedik alkalommal rendeztek művészeti aukciót a Godot Galériában.

Szeptember óta eszkalálódik a közoktatás reformját sürgető tanári tiltakozási hullám. Az ellenállás formája lehet a sztrájk és a polgári engedetlenség is. A pedagógusok munkabeszüntetéssel járó bérkiesésének pótlására létrehozott sztrájkalapba a Tanítanék Mozgalom felületén keresztül lehet adományozni. A mozgalommal szolidaritást vállaló civil szerveződésekről és közösségekről, a támogatási lehetőségekről az Így tegyél az oktatásért! kisokos tájékoztat.

Az 1994 óta működő TASZ célja, hogy Magyarországon bárki megismerhesse és érvényesíthesse alapvető jogait. Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden ingyenes jogsegélyszolgálatot üzemeltetnek, ahol közvetlenül lehet tőlük tanácsot kérni, valamint kampányokkal, műhelyekkel és tájékoztató anyagokkal segítik a tájékozódást. 2021-ben több mint 4000 esetben nyújtottak ingyenes jogi segítséget. Ott vannak a családok mellett, melyeket magára hagy az állam, kiállnak a pedagógusok és egészségügyi dolgozók és a fogyatékossággal élők jogai mellett. Segítik az újságírókat közügyeket érintő információk megszerzésében, támogatják a tüntetéseken kiállókat, védik a szólásszabadságot.

Az L. Ritók Nóra által alapított Igazgyöngy Alapítvány 2000 óta működtet Alapfokú Művészeti Iskolát, amely délutánonként utazik hat településre a gyerekekhez. Oktatnak grafika-festészet, szobrászat és kerámia, fém- és zománcműves, valamint környezet- és kézműveskultúra szakot, tanévenként 550-600 diákot tanítanak, akiknek nagy része hátrányos helyzetű. Az Igazgyöngy az iskola létrehozásával indult, azóta pedig komplex esélyteremtő modellt alakítottak ki a szegregátumokban élő családoknak: a toldi tanoda születésüktől tizennyolc éves korukig segíti fejlesztő foglalkozásokkal a fiatalokat, közösséget fejlesztenek (például a fiatal anyák előtt másfajta női életutat körvonalaznak), munkahelyeket teremtenek, végül az utolsó pillér a helyi intézményrendszerrel való együttműködés.