Harmadik alkalommal valósul meg az Under500, Budapest underground művészeti fesztiválja

Az Under500 Fesztivál június 18-án és 19-én ismét egyedi válogatást mutat be a kortárstánc, a színház, a képzőművészet és a zene területén új irányokat kutató művészek munkáiból az Artus Stúdióban! A közösségileg szervezett fesztiválon a szakma ismert alkotói, pályakezdő művészei és underground csoportjai közösen biztosítják a programot.

2020-ban az Under500 Fesztivált a szükség szülte, a résztvevő előadóknak ez volt szinte az egyetlen lehetősége, hogy élő közönség előtt léphessenek fel két járványhullám között. Ahogy az idei fesztivál leírásában is olvasható, a közösségileg szervezett esemény a szakma és közönség számára is alapvető igényként él tovább. Az idei fesztiválon, amit június 18-án és 19-én rendeznek, egyaránt bemutatnak ismertebb előadásokat a közelmúltból, teljesen új műveket és work-in-progress darabokat. A koncentrált nappali menetrend után mindkét este zenei fellépők zárják a napot, ahova külön belépő is váltható.

Szabó R./Raubinek/Kelemen: Rambó c. előadásának közönsége a 2021-es Under500 Fesztiválon. Fotó: Szabó R. János


“Az Under500 vállaltan kicsi, belátható, de nagyon intenzív is egyben. Ha valaki úgy érzi, fontos előadásokról maradt le idén, az itt egészen biztosan rengeteget bepótolhat. Ráadásul a jól ismert és szeretett művészek mellett szokás szerint meghívtunk kevésbé ismert és pályakezdő alkotókat, társulatokat is. Fellép például Dányi Viktória és Furulyás Dóra duója, a Hodworks, de Vogue bál és queer néptáncműhely is lesz.” - nyilatkozta Szeri Viktor, a fesztivál egyik szervezője.


Az Under500 Fesztivál 2021-es kiadásának összefoglaló videója. Készítette: Ofner Gergely

Az Under500-et egy önkéntes közösség szervezi, a fellépők csupán jelképes honoráriumot kapnak, a fesztivál nem profitorientált. Elsődleges céljai között a közösségépítés, a fellépők láthatóságának erősítése, a szakmai felelősségvállalás, a diskurzus-indítás és egy független platform biztosítása  szerepel.

A fesztivál részletes napi programja a Facebook eseményben található meg. 

Az Under500 a SÍN Művészeti Központ RÉS programjának koprodukciójában valósul meg. A RÉS egy részvételi támogatási program, amelyben 2022 elején a pályázók maguk döntöttek a rendelkezésre álló keret felosztásáról és a támogatandó programokról.

Nyitókép: Hollow, Paracosmic Friend, 2022