Jótékonysági aukciók és vásárok

Az ünnepek közeledtével sűrűsödnek a kortárs képzőművészeti aukciók, vásárok – köztük megtalálhatók olyanok, amelyek valamilyen jótékony célt szolgálnak. Most olyan kezdeményezéseket ajánlunk, amelyeknél a vásárlással egy-egy segítő szervezet munkáját támogathatjuk.

Az idén ötéves kezdeményezés, a Művészek a Heti Betevőért jótékonysági adománygyűjtő kiállítás és aukció már el is indult, és egészen november 27-ig, egészen pontosan 20:00-ig várják a liciteket. Az árverés bevétele a Heti Betevő Egyesületnél landol majd, akik önkéntesekkel, politikától és egyházi szervezetektől függetlenül, civilként, kizárólag adományokból finanszírozva szerveznek ételosztásokat. Az éttermi minőségű, bőséges, húsos étel és az önkéntesek által készített házi sütemények váltak a Heti Betevő védjegyévé. Idén 76 alkotó 112 munkáját ajánlotta fel, ezekre lehet most licitálni – a bevételt pedig teljes egészében a rászorulókra fordítja majd az egyesület. 

Esterhazymarcell

Esterházy Marcell: “collage 17”

November 27-én, 19:00-kor kezdődik a Mosoly Alapítvány Art-Craft-Design aukciója. Az idén ötödik alkalommal megrendezett árverést ezúttal – rendhagyó módon – a virtuális térben rendezik meg – és a résztvevő alkotásokat is egy virtuális kiállításon lehet megtekinteni. Az aukción befolyt összeg az alapítvány éves büdzséjének egy jelentős részét fedezi. Ami azért is fontos, mert a Mosoly Alapítvány az ország több városában hiánypótló mese- és művészetterápiás szolgáltatással támogatja azokat a gyerekeket és családjaikat, akiknek súlyos betegség vagy trauma következtében felborult a testi-lelki egyensúlyuk.

Ezerakos

Ezer Ákos: Facetime, 2020

December 1. és 19. között ismét lesz PATRON, az FKSE karácsonyi kiállítással egybekötött vására, ami idén immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre. Bár a klasszikus értelemben nem jótékonysági vásár, mégis fontos támogatási pont a magyarországi képzőművészeti közeg számára. Annyiban igen, hogy a bevétel egy része hozzájárul az FKSE programjainak megvalósításához és az egyesület működéséhez. És tulajdonképpen más tekintetben is jó célt szolgál: lehetőséget ad a fiatal alkotóknak munkáik bemutatására és eladására, egyúttal pedig elérhető áron kínál kortárs műveket a nagyközönség számára. Az idei vásár több mint 80 művész 140 alkotását vonultatja fel, elsősorban online formában.

December 3-án, 9:00-tól pedig az Autistic Art jótékonysági aukciója várja a műkedvelő licitálókat. Idén, a világjárvány idején a szokásos offline októberi időpont helyett decemberben rendezik meg az alapítványt támogató árverést, méghozzá online formában. Az aukció kínálata az autista és kortárs művek mellett kiegészült izgalmas ékszerekkel, dizájn- és egyedi Autistic Art termékekkel. Az árverés december 10-én, 18:00-kor zárul. A licitálással az Az Autistic Artot támogathatjuk, ami az autizmussal élőket segíti, céljuk, hogy a számukra legjobb környezetben élhessenek, emellett fejlesztéssel, kutatással és beszélgetéssel kívánják elérni, hogy Magyarországon ne legyen nehéz autistaként élni.

Bernatandras

Bernát András: Tér tanulmány No. 328, 2015, olaj, vászon, 60 x 70 cm, Neon Galéria

 

Screenshot 2020-05-27 at 9.35.39.jpg
PILLEPALACK, DIZÁJNER TEÁSKÉSZLET ÉS TETOVÁLÁSÉKSZER A MOSOLY ALAPÍTVÁNYÉRT

Kultúrafogyasztásunk komoly átalakuláson megy keresztül, és a művészet társadalmi hasznosságának kérdése is új és új összefüggésekben vetődik fel. Fontos, úttörő szerepet játszik Magyarországon minden olyan projekt, amely a művészetet hívja segítségül egy jó cél érdekében, ezért is örömteli, hogy idén már negyedik éve rendezik meg az Art – Craft – Design aukciót, amelynek bevétele a súlyosan beteg gyerekek lelki gyógyulását több mint húsz éve segítő Mosoly Alapítványt támogatja. Az Alapítvány krónikus, főleg onkológiai betegséggel küzdő gyerekek és családjuk lelki egyensúlyának helyreállításában próbál segíteni. Budapesten, Pécsett és Debrecenben az orvosi kezeléseket rövid távú kórházi terápiás találkozásokkal, a rehabilitációt pedig hosszabb távra szóló csoportos foglalkozásokkal egészítik ki – ami évente 400–450 ilyen alkalmat jelent, beteg és már gyógyult gyerek részvételével egyaránt.