Jótékonysági aukció a Freeszfe Egyesületért

A Freeszfe Egyesület januárban fogja ünnepelni megalakulásának első évfordulóját. Támogatóik (színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek) felajánlásaiból online jótékonysági aukciót rendeznek december 12-én. Az érdeklődők a licitálással nemcsak a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves hagyományának folytatását, vizsga- és diplomafilmek létrejöttét segítik, hanem felbecsülhetetlen értékű, karácsonyi ajándéknak is beillő tárgyakra, élményekre tehetnek szert.

A Freeszfe szabad alkotóműhelyének jelenleg 170 hallgatója, több mint 100 oktatója és 6 munkatársa van. Az oktatók a kezdetektől ingyen dolgoznak, és nemcsak tanítanak, hanem az adminisztrációs munkát is ők végzik, honlapot építenek, workshopokat szerveznek, okiratokat egyeztetnek a jogászokkal. A hallgatók az oktatásuk mellett munkacsoportokat alkottak, videókat vágnak, raktárat pakolnak, díszletet cipelnek. Mindenki erején felül teljesít a közösségért, az oktatás és a művészet szabadságáért.

Bár sokan segítik a munkájukat adománnyal, épülettel, ingyen munkával, ahhoz, hogy a Freeszfe működni tudjon, pénzre van szükségük. Ezért az Egyesület jótékonysági aukciót rendez december 12., vasárnap este 7 órakor – a járványhelyzet miatt Zoomon –, amit az érdeklődők élőben kísérhetnek figyelemmel a Facebookon. Erre az estre több mint 100 képzőművész, író, színész, zenész, alkotó ajánlott fel neki kedves tárgyakat, általuk biztosított különleges élményeket, amelyekre licitálni tudnak az érdeklődők.

Freeszfe maszk

„Tudták, hogy az első freeszfés maszkok még nem sárgák voltak? Ez az első maszk, amit látványtervező hallgatóink fújtak a Szentkirályi utca udvarán, a szenátus és a vezetőség lemondása előtti éjszaka. Történelmi emlék.”

A felajánlott tárgyak közt van többek között Tarr Béla Sátántangó című filmjének eredeti munkakópiájának képanyaga, Nagy Ervin bőrkabátja, amit a Tanár című sorozatban viselt, Básti Juli Mása-könyve a Három nővérből, Szirmay Ágnes, Kemény Zsófi és Kemény István családi író-olvasó találkozója, Harcsa Veronika workshopja, Nádasdy Ádám irodalomórája, az Örkény Színház színészeinek versmondásai, Geszti Péter dedikált, kézzel írt A Pál utcai fiúk dalszövege, Gergye Krisztián akvarellje, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Darvasi László és Faludy György kéziratai, vitorlázás Sváby Andrással, filmes forgatókönyvek és dedikált színházi példányok, dedikált könyvek, kulisszajárások, próbafolyamaton való részvételi lehetőség a Centrál Színházban, irodalomóra Tompa Andreával, Wunderlich József első basszusgitárja személyes zeneórával, Czutor Zoltán házikoncertje, Vajda László személyes kellékei a Három nővér előadásból a család felajánlásával, Gálffi László Amadeus-szövegkönyve a személyes jegyzeteivel, Makk Károly portréja az szfe 150 fotósorozatból, a Radnóti Színház kellékei, filmes városi túra Szabó Simonnal, Szilágyi Lenke portréja Törőcsik Mariról, Ragályi Elemér forgatókönyve, Gordon Eszter fotója Cserhalmi Györgyről, a József és testvérei teknőse, a klaviatúra, amin a legendás Egyszer élünk előadás íródott, Csákányi Eszter és Cate Blanchett közös portréja mindkettejük aláírásával, Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet alkotásai, a legelső freeszfes maszk stb.

Az esten a nézők megismerhetik a Freeszfe közösségét, beszélgetéseket hallhatnak a hallgatókkal, a felajánlókkal, és betekintést nyerhetnek a mindennapjainkba is. A befolyó pénzből diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat készítenek, és folytatják a megkezdett munkát. Az aukción magánszemélyek és cégek egyaránt részt vehetnek, és névtelen licitre is lesz lehetőség. A részvétel regisztrációhoz kötött, az alábbi űrlapon lehetséges. Az aukciós katalógus pedig az alábbi linken érhető el.

Az Egyesület munkáját támogatni az Axioart műkereskedelmi portál piacterén található, erre a célra adományozott festmények megvásárlásával és egyéni adományokkal is lehet, a Magnet Bank 16200106-11672087 bankszámlaszámán.

 

 

757px-Eugène_Delacroix_-_La_liberté_guidant_le_peuple.jpg
Szabadság a Vas utcában

2020. október 2-án 3 órakor felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben, közgyűjteményekben, illetve folyóiratoknál dolgozó művészettörténészek állnak őrt a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületénél, az utcán pedig élőképben idézik meg Eugéne Delacroix A szabadság vezeti a népet című festményének kompozícióját.

Screenshot 2020-10-10 at 17.47.08.jpg
Szabadság a Vas utcában – videó az SZFE előtti akcióról

2020. október 2-án művészettörténészek szolidaritási akcióként élőképet formáltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt, miközben Bicskei Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményének vezetője elmondta, miért esett a választás Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményére.