Kiállítás és programsorozat a Káli-medencében

Hétvégén startol a Klara and the Sun című kiállítás és programsorozat Szentbékkállán, ami a Pegazus és a violuk projects közös szervezésében valósul meg.

A Klara and the Sun kiállítást Kazuo Ishiguro hasonló című könyve ihlette. A szerző elragadó érzékenységgel ábrázolja Klara karakterét. Klara türelmes, előzékeny és jóval több empátia szorult belé, mint a legtöbb emberbe. Nem véletlenül, hiszen Klara nem ember, hanem egy mesterséges barát (AF), technikailag pedig egy napelemes robot.

A mesterséges intelligencia elbeszéléséből kirajzolódó „ember” a félelmek és a vágyak közötti kusza kapcsolatrendszerektől vezérelve formálja életvilágát. Elsősorban azt a világot, amelyben „a természetes beállítódásban tapasztaljuk a természetet, a kultúrát és a társadalmat, állást foglalunk ezek tárgyaival kapcsolatban, azok befolyásolnak bennünket, mi meg hatunk rájuk. Ebben a beállítódásban az életvilág létezését és tartalmainak tipikáját minden további nélkül kétségbevonhatatlanul adottnak fogadjuk el”.

A kiállítás tizenegy művész – Daim Aggott-Hönsch, Barabási Albert László, Bordos László Zsolt, Kitzinger Gábor, Komoróczky Tamás, Kovács Ivó, Kuchta Klára, Mátrai Erik, Nagy András, Turcsány Villő és Sztojánovits Andrea – munkáján keresztül reflektál ezekre a korántsem egyértelmű tartalmi tipikákra, amik meghatározzák viszonyunkat a természettel, a technológiával és egymással, de talán legfőképpen magával a létezéssel. A tárgy- és a képalkotás hagyományos művészeti médiumain túl a tudomány és a technológia aktuális eszközkészleteit felvonultató tárlat aktív részvételre invitálja a látogatókat. Virtuális valóság, adatszobrászat, 3D-mapping, interaktív pszeudo-holográfia, fény- és kinetikus installációk, illetve mesterséges intelligencia által generált alkotások – csak pár példa a különleges művek sorából.

A kiállítás ingyenesen látogatható a mindenkori higiéniai előírásoknak megfelelően, csütörtökönként és péntekenként 11:00–23:00 óra között, szombatonként és vasárnaponként 8:00 és 23:00 óra között.

Fészek interaktív fényinstalláció 2021 installáció sztojánovits andrea zene álmos gergely mïus külön köszönet skoró balázs szendeff dániel fotó czeglédi zsolt

Sztojánovits Andrea: Fészek, 2021, interaktív fényinstalláció. Zene: Álmos Gergely mïus. Külön köszönet: Skoró Balázs, Szendeff Dániel. Fotó Czeglédi Zsolt 

Klara and the Sun
Kurátor: Lukács Viola
Helyszín: Pegazus, 8281 Szentbékkálla, Kossuth u. 39.
Időpont: 2021. július 9. – szeptember 5.