Ma még megnézhető az első tényfeltáró művészeti projekt mindannyiunk kedvencéről, a kaliforniai paprikáról

A paprika több mint táplálékforrás. Az üreges bogyók kulturális értékek és emlékek hordozói. Ugyanakkor tele vannak mesterséges ízzel, mérnökök által megtervezett színekkel, meghatározott ívben görbülő formákkal. A Nem egészen kaliforniai csoda című projekt a paprika-gyümölcs tanulmányozásán keresztül kezdeményez vitát a folyamatos átalakulásban lévő kaliforniai paprikához kapcsolódó (Capsicum annum) divathullámokról és a sajátos genetikai-Boogie-ról, más szóval a biológiai sokféleség hiányáról.

A Fuzzy kollektíva (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes) üvegház-installációjának fókuszában a paprikatermesztés alternatív módjai, a paprika gondozása és a termelést lehetővé tevő infrastruktúra áll. A Fuzzy az elmúlt hónapokban a paprikát növényként, ételként, iparágként és politikai szimbólumként is vizsgálta szoros együttműködésben agrármérnökökkel, botanikusokkal és gazdálkodókkal feltárva a kortárs mezőgazdaság tereinek alternatíváit.

Menü x fuzzy portrait

A Fuzzy csapata

Nem egészen kaliforniai csoda nyitott műterem-program:
A kutatást bemutató üvegház-installáció a Fuzzy budapesti műtermében tekinthető meg.

Cím: Sztregova utca 1. Budapest
Időpont: 2021. ápr. 10., 12:00 – ápr. 11., 18:00 

Az esemény ingyenes, de a járványhelyzet miatt a belépés limitált és regisztrációhoz kötött. Időpontfoglalás ezen a linken keresztül lehetséges ingyenesen.

Az esemény az OFF-Biennále Budapest 2021 keretén belül megvalósuló MENÜ imaginaire című kiállítás előzetes programja. A MENÜ imaginaire fókuszában az étkezés jövője áll: képzőművészek, designerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszer-rendszerek legégetőbb kérdéseivel kapcsolatban. Életmódunk és fogyasztási szokásaink jelentős mértékben formálják a tájat és a természeti környezetet – a bemutatott művek és az általuk felvázolt spekulatív hipotézisek az étkezés kérdésén keresztül vizsgálják az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatását is.