Variációk emlékműre – megemlékezés a Covid-19 járvány áldozatairól

A Covid-19 járvány áldozatairól való megemlékezésként és a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítendő Budapest Főváros Önkormányzata egy, a kortárs művészet eszközeivel létrehozott ideiglenes emlékmű állítását tervezi 2022. április 29. és május 1. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

Az esemény tengelyét három ismert járványoszlop: Pest, Buda és Óbuda kiemelkedő emlékművei képzik, ezek jelölik ki a kortárs emlékezés helyeit. A Főváros területén, a Szervita téren, a Szentháromság téren, illetve a Szentlélek téren álló járványszobrok fogadalmi emlékművek voltak: a 17–18. században hálából emelte őket egy település vagy közösség a pestisjárványok túléléséért. Jelenlétük állandó, a városkép szerves részei, de eredeti funkciójuk elhalványult, a rajtuk látható járvány- vagy pestisszentek: így például Borromei Szent Károly, Szent Rókus vagy Szent Rozália alakjai mára már kevésbé ismertek. E több száz éves emlékhelyek válnak most a kortárs emlékezés helyévé: az általuk megnyitott időkapun saját jelenünkbe érünk. A most készülő, tavasszal három napon át látható emlékmű egy eseménysorozat: anyagát mozdulatok és hangok alkotják, emlékművé pedig az emlékezők által válik.

Gryllus Ábris és Somló Dávid tervezett munkája (Minden Nap) egy húsz, a magyarországi megyéket jelző, oszlopokon elhelyezett hangszóróra írt zenedarab, amely a koronavírus járvány magyarországi napi adatait zenei paraméterekre átfogalmazva teremt a befogadót körbeölelő zenei és közösségi élményt.

Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely) zenei performanszának (Eloszlás) partitúráját a járványgörbék adják, ezt egyfajta spirométerként (tüdőkapacitás-mérő eszköz) működő, egyszerű fúvós hangszereken szólaltatják meg professzionális és amatőr zenészek, elsősorban fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű felnőttek, hullámzó hangszőnyeget képezve a tereken. 

Mészáros Máté táncos-koreográfus előadása (A távolság mechanikája) közel harminc középiskolai diák valamint kortárs táncosok együttműködésével valósul meg. A járvány miatt alapvetően értékelődtek át a közelség és távolság fogalmai. A kényszerű távolságtartás miatt felértékelődött a jelenlét, de a közelséget félelmek járták át, sokunknak okozva nehezen feldolgozható feszültséget. Ennek a feszültségnek a megragadása és letevése, valamint a személyes és a közösségi kapcsolatok vizsgálata is a darab építőkövei.

A Variációk emlékműre Budapest Főváros Önkormányzatának kezdeményezésére, a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria koordinációjával a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg. 

Gryllussomlo

Fotó: Gryllus Ábris, Somló Dávid

Az előadások napi bontása:

2022. 04. 29. (péntek)16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája, Szentháromság tér; 17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap, Szervita tér; 19:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás, Szentlélek tér

2022. 04. 30. (szombat)11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás, Szervita tér; 16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája, Szentlélek tér; 18:00 és 19:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap, Szentháromság tér

2022. 05.01. (vasárnap)11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás, Szentháromság tér; 16:00 - Mészáros Máté: A távolság mechanikája, Szervita tér; 17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap, Szentlélek tér